• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturica - akademik

Emir Kusturica inaugurisan danas za inostranog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

 Kusturica - akademik Izvor: MONDO

Akademik LjUbiša Rakić iz Srbije i akademici Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, i svjetski poznat filmski režiser i književnik Emir Kusturica inaugurisani su danas za inostrane članove Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su novi članovi ANURS-a svjetski poznati stručnjaci, koji u svijetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke u jelini i umjetnosti.

Kuzmanović je istakao da je prava sreća da ANURS ima takve akademike u svom sastavu.

"ANURS do danas ima 15 inostranih članova, među kojima su najuglednija imena iz SAD, Rusije, Bugarske, Češke, Slovenije. To je veliko bogatstvo za nas i govori o tome da nema nauke u malim ili velikim zemljama, nauke ili ima ili nema, pa bila ona u SAD, Republici Srpskoj ili Kini. Ovdje nauke ima i mi ćemo ići tim putem", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci, nakon inauguracije novih članova ANURS-a.

Filmski režiser i književnik Emir Kusturica rekao je da mu je čast što je dobio ovakvo priznanje, koje se dodjeljuje nekome ko je nastavio davno trasiran put koji je sačuvao srpski narod kroz vjekove, najviše u kulturi.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umjetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovječne i velike evropske kulture - srpske kulture", dodao je Kusturica.

On kaže da je u besjedi koju je govorio prilikom inauguracije najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i dosljednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od djetinjstva, zadržali do ovog doba.

Član Srpske akademije nauke i umjetnosti i drugih svjetskih akademija, kao i stručnjak za oblast nervnog sistema LjUbiša Rakić rekao je da je počastvovan što je akademik ANURS-a, jer je ova relativno mlada akademija za 20 godina postojanja svojim uspjehom uhvatila korak sa mnogim akademijama koje postoje više stotina godina.

On je pojasnio da je u svojoj besjedi dao opšti pogled na nauku u sadašnjosti i budućnosti, iako je osnova njegovih istraživanja izučavanje nervno-biološke osnove ponašanja, uključujući i ponašanje u razvoju i nervobiologiju starenja, o čemu je i publikovao veliki broj radova.

Potpredsjednik Ukrajinske akademije nauka i stručnjak u oblasti elektronike i pitanja svjetla Filip Govorov rekao je da mu je cilj, kao predstavniku nauke Ukrajine, zemlje s kojom Srpska ima dugogodišnje prijateljske odnose, nastavak i razvoj tih veza.

Predsjednik Ukrajinske akademije nauka Nikolaj Dubina nije prisustvovao današnjoj svečanoj inauguraciji zbog zdravstvenih razloga.

Na svečanoj inauguraciji novoizabrani članovi održali su kratke pristupne besjede iz svojih naučnih, odnosno umjetničkih oblasti.

Novi inostrani članovi izabrani su na posljednjoj sjednici Skupštine ANURS-a, održanoj 9. decembra 2011. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE