• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komarica: Hrvati nestaju u BiH

Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je danas da hrvatski narod, kao konstitutivan, nestaje u Republici Srpskoj i BiH, jer se od njihovog prijeratnog broja u Srpsku vratilo svega pet odsto, a u cijeloj BiH nedostaje 40 odsto prijeratnih Hrvata.

 Komarica: Hrvati nestaju u BiH Izvor: MONDO

Obraćajući se na okruglom stolu u Banjaluci "Održivi povratak bosanskih Hrvata – stanje u perspektive", Komarica je podsjetio da su predstavnici "Karitasa" i hrvatskih udruženja u BiH više puta apelovali na političare u BiH na potrebu provođenja Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, što podrazumijeva pravo na održivi povratak u BiH.

Predstavnica Vlade Hrvatske Darija Krstičević istakla je da je osnivanjem Državne kancelarije za odnose Hrvatske sa Hrvatima izvan te zemlje načinjen značajan korak ka zaštiti Hrvata i njihovih interesa izvan Hrvatske.

Krstičevićeva je napomenula da Vlada Hrvatske od 2002. godine provodi poseban vid pomoći Hrvatima i njihovim udruženjima u BiH, ističući da će ubuduće posebna pomoć biti data strateškim projektima održivog povratka i ostanka Hrvata u BiH.

"Ostavarenje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH temelj su njenog opstanka i razvoja", zaključila je Krstičevićeva.

Posebna izaslanica predsjednika Hrvatske Romana Vahutin rekla je da u BiH ne treba samo obnoviti kuće, već i život, odnosno omogućiti ljudima uslove za održivi povratak i zapošljavanje.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da je za reintegraciju u društvo u BiH potrebno mnogo više, obnove kuća i života.

On je rekao da je potrebno omogućiti povratak svim ljudima u BiH koji to žele, ističući da je u BiH i dalje 100.000 ljudi raseljeno, a veliki broj nalazi se u kolektivnim smještajima, što je nedopustivo.

Osim predstavnika Banjalučke biskupije i "Karitasa BiH", okruglom stolu prisustvuju ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir LJubić, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i raseljena lica FBiH, predstavnici Vlade Hrvatske i Kancelarije hrvatskog predsjednika.

Organizator okruglog stola u prostorijama Banjalučke biskupije su Udruženje bosanskih Hrvata "Prsten", a suorganizatori su Evropska akademija Banjalučke biskupije, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Panevropska unija BiH, Hrvatska Panevropska unija i "Karitas BiH".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE