• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Promovisan romski časopis „Amaro drom“

U Banjaluci je danas promovisan prvi broj časopisa „Amaro drom“, koji je realizovan u okviru projekta „Bi Romalen“, a doprinosi uključivanju romske populacije u društvo u BiH.

 Banjaluka: Promovisan romski časopis „Amaro drom“ Izvor: MONDO

U Banjaluci je danas promovisan prvi broj časopisa „Amaro drom“, koji je realizovan u okviru projekta „Bi Romalen“, a doprinosi uključivanju romske populacije u društvo u BiH.

Direktor projekta Radenko Udovičić rekao je da projekat ima tri komponente – edukaciju, produkciju i komunikaciju.

On je naglasio da se edukacija odnosi na organizovanje radionica za mlade aktiviste iz romskih organizacija, gdje dobijaju znanja vezana za pisanje vijesti i korišćenje interneta, dok se produkcija odnosi na izdavanje časopisa koji promoviše romsku zajednicu.

Prema njegovim riječima, projekatom se nastoji učvrstiti komunikacija u smislu međusobnog povezivanja romskih udruženja u BiH, ali i njih sa medijima i institucijama vlasti.

Urednik časopisa „Amaro drom“ Branka Mrkić-Radević rekla je da je planirano da se do kraja godine izda ukupno pet brojeva ovog časopisa, te da je najvažniji dio njegove realizacije bio rad sa mladima koji ranije nisu imali dodira sa novinarstvom i pisanjem vijesti.

„Obuka za 14 osoba održana je u dva navrata. Vijesti u časopisu su njihov autorski rad“, istakla je Mrkić-Radević na konferenciji za novinare.

Časopis „Amaro drom“ obuhvata teme koje se tiču romske zajednice, od edukacije, jezika, zapošljavanja, zdrvstvene zaštite i ostalih svakodnevnih tema.

Odštampan je u hiljadu primjeraka, a u redakciji je bilo devet osoba, od kojih su dva profesionalna novinara i sedam mladih aktivista romske nacionalnosti.

Osim časopisa, promovisana je i veb stranica projekta i stranica na društvenoj mreži „Fejsbuk“.

Projekat, koji realizuju Medijske inicijative iz Sarajeva u saradnji sa Savezom nevladinih organizacija Roma iz Republike Srpske, finansira sa oko 150.000 KM Vlada Norveške.

Medijske inicijative su nevladina organizacija za razvoj medija i promociju nezavisnog novinarstva. Udruženje je osnovano 2005. godine s ciljem da razvija svjesnost u javnosti o značaju razvoja demokratije i tolerantnog javnog dijaloga, poštivanja ljudskih prava i različitosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE