• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježeno 69 godina od bitke na Sutjesci

U Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu danas je obilježeno 69 godina od bitke na Sutjesci.

 Obilježeno 69 godina od bitke na Sutjesci Izvor: MONDO

Odata je počast za skoro 7.000 žrtava koje su u maju i junu 1943. godine u borbi protiv fašista položile život za slobodu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas na Tjentištu da je srpski narod i 1943. godine, na Sutjesci, kao i mnogo godina prije, iskreno stao u odbranu slobode i pridružio se evropskoj porodici naroda antifašista.

"Obilježavanje Bitke na Sutjesci ima posebnu dimenziju za Republiku Srpsku koja je izraz slobodarskih težnji našeg naroda", rekao je Đokić ispred centralnog spomenika legendarne "Bitke na Sutjesci" koja se protiv desetostruko jačih njemačkih snaga vodila u maju i junu 1943. godine.

On je naglasio da je danas veoma važno sa ovog mjesta slobode uputiti poruku mira.

"Okupljamo se na ovom slavnom mjestu da se prisjetimo žrtava čija je krv prije 69 godina natopila prostor Sutjeske, između Vučeva, Maglića i Tjentišta. Iako je u jednom danu, pod naletom neprijateljske avijacije, ovđe ginulo na stotine boraca, neprijatelj nije uspio da slomi slobodarski duh našeg čovjeka. I zato nijedna cijena koja se daje za slobodu naših pokoljenja nije velika", istakao je Đokić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić izrazio je zadovoljstvo brojem prisutnih na Tjentištu, posebno omladine.

"Važno je da mladi razumiju za šta smo se mi borili prije skoro 70 godina i da se te vrijednosti ne zaborave", naglasio je Gajić.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović poručio je da se moraju čuvati tekovine Narodnooslobodilačke borbe.

Današnjem skupu na Tjentištu prisustvovalo je više stotina poštovalaca Narodnooslobodilačke borbe.

Cvijeće i vijence na spomen-kosturnicu na Tjentištu, gđe leže posmrtni ostaci 3.301 partizanskog borca, danas su položile brojne delegacije: Republike Srpske, SUBNOR-a Republike Srpske, Boračke organizacije Srpske, SUBNOR-a Srbije i Crne Gore, Udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i civila, Saveza logoraša Republike Srpske, Ambasade Srbije u BiH, opštine Foča.

Organizator obilježavanja 69 godina od bitke na Sutjesci je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Sjećanje na bitku na Sutjesci, koja je poznata i kao Peta neprijateljska ofanziva, obilježeno je 13. juna, na datum kada su partizanske jedinice 1943. godine probile obruč snaga Osovine.

Pretpostavljajući da će se savezničke snage iskrcati na prostoru nekadašnje Jugoslavije, njemačka komanda preduzela je operaciju pod šifrovanim nazivom "Švarc" radi uništenja partizanskih snaga.

Na strani Osovine u ofanzivi je bilo angažovanao 127.000 njemačkih i kvislinških vojnika, uz znatnu podršku avijacije i artiljerije, dok su partizanske snage brojale oko 18.000 boraca, sa kojima je bila i Centralna bolnica sa više od 3.000 ranjenika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE