• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probni popis početko septembra

Probni popis u BiH trebalo bi, najvjerovatnije, da bude proveden od 1. do 15. septembra - izjavila je Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS.

 Probni popis početko septembra Izvor: MONDO

Ona je navela da će probni popis obuhvatiti do 60 popisnih krugova, što znači da će ih u Srpskoj biti više od dvadeset.

"U narednih desetak dana imaćemo spisak opština u kojima će biti proveden probni popis. Što se tiče kriterija izbora popisnih krugova, svakako se mora voditi računa o tome da bude gradska i seoska sredina, da popisni krugovi budu dijeljeni entitetskom granicom i da budu tamo gđe ima više naroda i ostalih, a vodiće se računa i o lokaciji terenskih ođeljenja", navela je Čikovićeva.

Prema njenim riječima, za pilot–popis moraju biti pripremljeni obrasci i uputstva, te metodologija, kao i spremljene karte za izabrani uzorak statističkih krugova, kako bi se probnim popisom testirala organizacija na terenu, planirane metodologije i uputstva i popisnice.

Čičkovićeva naglašava da će u probnom popisu biti testirana i kartografska dokumentacija, a, takođe, i članovi opštinskih popisinih komisija.

"Mi ćemo iz tog probnog popisa izvući dobre lekcije, da imamo prave ishode kako bi popisnice, metodologija, uputstva, organizacija rada i mape popravili na način kako je istestirani uzorak to i pokazao", naglasila je Čičkovićeva.

Ona je istakla da će se, ukoliko eventualo bude određen drugi neki termin za održavanje probnog popisa zbog održavanja lokalnih izbora, taj pliot-popis održati prije zime.

Aktivnosti za provođenje popisa uveliko teku, kako na planu poslova između statističkih agencija i zavoda u BiH, tako i na planu rada koji je vezan za monitring od strane Evropske komisije.

"Oni /monitorigng ekipa/ su već bili kod nas u jednoj misiji i doći će ponovo. Oni će u cijelosti pratiti sve aktivnosti kada je riječ o organizaciji i provođenju popisa u BiH“, naglasila je Čičkovićeva i dodala da su se radne grupe u proteklim mjesecima kontinuirano sastajale i radile na finalizaciji popisnih obrazaca.

Čičkovićeva očekuje da će u narednih sedam do deset dana biti spremna popisnica za domaćinstva i stanove, kao i popisnica za lica sa kontrolnikom.

"Konačna verzija uputstava i metodologije za popis, koja će biti testirana na probnom popisu, jeste obiman posao - to je dio koji se odnosi na radnu grupu za izradu kartografske dokumentacije, gđe se zajedno sa Geodetskom upravom radi na izradi i ažuriranju skica i opisa statističkih popisnih krugova koji su neophodni za dokumentaciju radi provođenja popisa“, rekla je Čičkovićeva.

Ona je istakla da tu ima dosta otvorenih pitanja koja su u vezi sa jednicicama lokalne samouprave i njihovom izradom adresnog sistema.

Radmila Čičković pojašnjava da je to polazna osnova koju treba provesti Geodetska uprava kako bi napravila kvalitetne skice i kako bi to, u saradnji sa Zavodom za statistiku, kroz metodološka rješenja, rezultiralo time da skice budu detaljne, precizne i jasno opišu granice i sve objekte na terenu kako bi se popisivač mogao snaći.

"Taj posao je u toku.Dinamika je `vezana` za dinamiku aktivnosti jedinica lokalne samouprave, i određeno je da katrografija treba biti spremna do 1. novembra ove godine", navela je Čičkovićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE