• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR će otići kad BiH bude na sigunom putu za EU

Prvi zamenik visokog predstavnika Roderik Mur izjavio je danas u Banjaluci da će Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH biti zatvorena kada ta zemlja bude nepovratno na evropskom putu.

 OHR će otići kad BiH bude na sigunom putu za EU Izvor: MONDO

"Kada ova zemlja bude nepovratno na putu ka Evropskoj uniji, tada sigurno više neće biti potrebe za OHR-om", rekao je Mur novinarima posle sastanka sa predsednikom parlamenta Republike Srpske (RS) Igorom Radojičićem.

Prema Murovim rečima, ispunjavanje preostalih uslova za zatvaranje OHR-a, među kojima su i rešavanje pitanja državne i vojne imovine, ubrzaće proces evropskih integracija BiH.

On je upozorio da u BiH ima "dosta nekonstruktivne retorike kojom se dovodi u pitanje opstanak i budućnost zemlje", kao i da to potkopava poverenje međunarodne zajednice koja želi da se u potpunosti implementira Dejtonski sporazum.

Mur je naglasio da ima određenih izazova i napada na taj sporazum, poručujući da se to morati ukloniti.

Govoreći o superviziji za distrikt Brčko, on je naveo da se već uveliko sprovodi odluka Saveta za primenu mira (PIK) o zatvaranju kancelarije OHR-a u Brčkom do 31. avgusta.

Mur, koji je i supervizor za Brčko, poručio je da posle tog datuma ne namerava da koristi svoja ovlašćenja supervizora za distrikt.

On je dodao da ne veruje da će Arbitražni tribunal, iako teoretski ima mogućnost, doneti odluku da deo ili celu teritoriju Distrikta stavi pod isključivu kontrolu jednog ili drugog entiteta.

"To je teoretski moguće i za to Arbitražni tribunal ima potencijala i za to postoji mogućnost, ali ne vjerujem da će doći do toga", kazao je Mur.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE