• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kos i ostali dobili ukupno 142 godine zatvora

Sud BiH osudio je Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na kazne od 19 do 43 godine zatvora za zločine u Srebrenici.

 Kos i ostali dobili ukupno 142 godine zatvora Izvor: MONDO

Kojić je osudjen na 43 godine zatvora, Kos i Goronja na po 40 godina, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora.

Oni su kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) 16. jula 1995. godine strijeljali grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu, opština Zvornik, navodi se u prvostepenoj presudi.

Sudsko vijeće je obrazložilo da je kazna Golijanu manja, jer je "u rat otišao kao maloljetno lice", a u vrijeme počinjenja djela nije imao navršenu 21 godinu.

To su najviše kazne koje je Sud BiH izrekao u jednom predmetu.

Sudsko vijeće ocijenilo je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja imali genocidnu namjeru, već ih je osudilo za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Advokat Duško Tomić izjavio je nakon izricanja presude njegovom klijentu Francu Kosu da Tužilaštvo BiH nije moglo dokazati da se radilo o genodidu.

Tomić je rekao da je odbrana očekivala visoke kazne, ali ne ovako visoke, odnosno da je očekivala da će kazne biti po 20 godina.

„Ovo je u Sudu BiH najveća kazna. Oganizatori, planeri zločina su prolazili sa deset, petanaest godina kazne. Dva izvršioca zločina na Branjevu dobili su po pet godina u Hagu, drugi deset godina u Sudu BiH. To je bio parametar koji nas je na neki način uvjeravao da će kazna biti manja“ , pojasnio je on.

Tomić je najavio da će odbrana podnijeti žalbu na visinu kazne, ali da se neće žaliti na kvalifikaciju krivičnog djela.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je da su zadovoljni visinom kazne, ali da će se žaliti na kvalifikaciju djela i tražiti da budu osuđeni za djelo genocida.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE