• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Rekonstrukcija vlade do 26. juna

Predsjednik SDP Zlatko Lagumdžija najavio je danas da će najkasnije 26. juna u Predstavničkom domu federalnog parlamenta biti potvrđena rekonstrukcija Vlade Federacije i potvrđen izbor novog rukovodstva tog doma.

 Lagumdžija: Rekonstrukcija vlade do 26. juna Izvor: MONDO

„Prirodno je očekivati i rekonstrukciu Predsjedništva federacije", rekao je Lagumdžija nakon sastanka sa liderom HDZ Draganom Čovićem u Sarajevu.

On je dodao da do 18. juna treba deFinisati programski okvir rada nove vlade federacije i da će parlament sazvati i ranije ako bude potrebno, prije redovne sjednice najavljene za 26. juna.

Lagumdžija je najavio da će danas razgovarati sa liderom SBB fahrudinom Radončićem i predstavnicima Narodne stranke Radom za boljitak.

Prema njegovim riječima, okosnicu nove parlamentarne većine u federaciji čine SDP, SBB i HDZ te da se nastavljaju razgovori o tome ko će im se prikljičiti.

„Ove tri stranke imaju matematiku, a ta matematika sada treba da se dopuni sa logikom, da vidimo šta će se konkretno raditi kada je riječ o zakonskim projektima i reFormama koji sada stoje u Parlamentu Federacije. Čim se to izdeFiniše, vidjećemo koliko još ljudi može i hoće da participira u tome“, rekao je Lagumdžija.

Na pitanje da li je HDZ-a 1990 dio parlamentarne većine u federaciji, on je odgovorio da Čović i dalje ima dogovor sa Božom Ljubićem u koji ne želi da ulazi.

„Uz puno uvažavanje, dogovarao sam se sa Čovićem koji ima noseći paket dionica. Vidjećemo koga još treba da okupimo sa stanovišta potrebnog broja dionica i da vidimo koji je zadatak za novi menadžment preduzeća koje se zove federacija“, zaključio je Lagumdžija.

Lider SDP je rekao da sa Čovićem nije razgovarao o rekonstrukciji Savjeta ministara jer je tu, kako je rekao, sve jasno.

"Kadrovi SDA već su na automatskom pilotu“, rekao je Lagumdžija.

On je najavio da će nakon rekonstrukcije Savjeta ministara umjesto kadrova SDA Sadika Ahmetovaića i Muhameda Ibrahimovića Funkcije ministara bezbjednost i odbrane obavljati fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić.

Lagumdžija je napomenuo da kandidat SDP za ministra odbrane Osmić, koji je iz Brčkog, ispunjava ustavnu kategoriju da dolazi iz Republike Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE