• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni radovi na "Topoli užasa"

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović izjavio je danas, povodom završetka radova na "Topoli užasa" na Spomen-području Donja Gradina, da je zaštita tog simbola stradanja dug prema istoriji.

 Završeni radovi na "Topoli užasa" Izvor: MONDO

„Godinama se govori o `Topoli užasa` kao spomeniku zvjerstva koje se događalo na ovim prostorima i ona je godinama propadala. `Topola užasa` je praktično pala 1978. godine i godinama ležala na zemlji, te smo se zbog odlučili da idemo u konzervaciju i restauraciju tog spomenika“, rekao je Kasipović.

On je dodao da je ponosan na ovaj posao koji su izvršili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa, te ocijenio da je napravljeno reFerentno đelo, gotovo bez premca u svijetu, koje će poslužiti i za naučne radove.

U Spomen-području Donja Gradina na području opštine Kozarska Dubica danas su završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na zaštiti „Toplole užasa“ – simbola stradanja nevinog stanovništva u tom stratištu, koji su koštali 50.000 KM i trajali su punih pet sedmica.

Kasipović je izrazio uvjerenje da će tokom ove godine početi radovi na izgradnji memorijalnog centra Spomen-područja Donja Gradina, te da će u naredna dva mjeseca kod "Topole užasa" biti izgrađen amFiteatar, rasvjeta i video-nadzor, kako bi se zaštitilo do sada učinjeno.

Konzarvator i restaurator Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Milica Kotur izjavila je da je izvršenim konzervatorsko-restauratorskim radovima praktično spašena "Topola užasa", koja je bila u jako lošem stanju i na njoj su urađene velike intervencije.

Ona je dodala da je specijalnim sredstvom drvo toplole zaštićeno od svih budućih atmosFerskih uticaja, te precizirala da su konzervacioni radovi trajali od 10. maja do danas, ali su im prethodili obimni istraživački radovi i izrada projekta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE