• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedma transplatacija bubrega u KC Banjaluka

U Kliničkom centru Banjaluka danas će biti izvršena sedma transplantacija bubrega. Djed donirao bubreg unuci.

 Sedma transplatacija bubrega u KC Banjaluka Izvor: MONDO

Transplantaciju će izvesti članovi tima Kliničkog centra Banjaluka koje predvodi specijalista urologije Milan Žigić, subspecijalista vaskularne hirurgije Zoran Roljić i specijalists anestezije i reanimacije Darko Golić, zajedno sa članovima tima za transplantaciju Vojnomedicinske akademije iz Beograda koje predvodi specijalista urologije Novak Milović i subspecijalista vaskularne hirurgije Aleksandar Tomić.

Primalac je dvadesetsedmogodišnja đevojka, dok je davalac bubrega njen đed koji je zbog nemogućnosti roditelja (otac je na dijalizi, a majka ima drugu krvnu grupu) odlučio da unuci donira bubreg, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Kompletnu preoperativnu pripremu davaoca i primaoca obavili su domaći ljekari, članovi tima za transplantaciju Milorad Grujićić i Branislav Gašić na Ođeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Kliničkog centra Banjaluka.

Primalac bubrega, dvadesetsedmogodišnja devojka, nalazi se na peritoneumskoj dijalizi koja se primjenjuje već tri godine u Kliničkom centru.

Prednosti peritoneumske dijalize u odnosu na hemodijalizu uključuju manje oduzimanje vremena za posao, porodicu i obaveze. Većina pacijenata koji koriste peritoneumsku dijalizu može da nastavi da radi barem dio radnog vremena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE