• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogući protesti radnika Fabrike duvana

Sindikalna organizacija banjalučke Fabrike duvana najavila je da će pozvati radnike na proteste.

 Mogući protesti radnika Fabrike duvana Izvor: MONDO

Sindikalna organizacija banjalučke Fabrike duvana najavila je da će pozvati radnike na proteste ukoliko hitno ne bude pronađeno rješenje za ovo preduzeće i zamolila predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ih primi na razgovor.

Predsjednik Sindikalne organizacije banjalučke Fabrike duvana Miroslav Marinković kaže da će ovo preduzeće nestati, dok će se radnici naći na ulici, ukoliko Vlada Republike Srpske hitno ne reaguje.

On je rekao Srni da proizvodni pogoni Fabrike rade dva do tri dana sedmično sa minimalnim procesom proizvodnje, da doprinosi nisu uplaćeni, dok se u skorije vrijeme dovodi u pitanje i liječenje radnika i njihovih porodica.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić izrazio je uvjerenje da će Vlada Republike Srpske ove sedmice riješiti problem Fabrike duvana Banjaluka u kojoj, kako je rekao, treba zadržati sve postojeće aktivnosti.

Đokić je rekao da je Vlada odlučna da pomogne Fabrici duvana Banjaluka, ali na način da to ne izazove neprimjerene reakcije koje bi onemogućile inicijative da se pomogne i drugim preduzećima.

Rješenje za banjalučku Fabriku duvana, kaže Đokić, podrazumijeva paket aktivnosti kojim bi se pomagalo preduzeću s ciljem zadržavanja dalje proizvodnje i prerade duvana i duvanskih proizvoda, očuvanje postojećih radnih mjesta uz mogućnost povećanja plata i sačinjavanje novog kolektivnog ugovora.

"Fabrika duvana Banjaluka bi s druge strane trebalo da se obaveže da će vrijednost sredstava koje bi dobila kao finansijsku podršku od Vlade otkupiti domaći duvanski proizvod od proizvođača iz Srpske i tako zaštititi ovaj visokoakcizni proizvod", istakao je Đokić.

Ministar Đokić je istakao da podržava ovaj projekat i da nema nikakvog razloga da se on ne realizuje. "Mislim da su i danas sa premijerom RS bile konsultacije i očekujem da se Vlada RS o tome konačno izjasni", rekao je Đokić.

Vlasnik preduzeća "Antonić trejd" Nebojša Antonić, koji je kupio Fabriku duvana, ponudio je ranije Vladi Srpske sporazuman raskid ugovora kako bi bila spašena radna mjesta.

"Antonić trejd" kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo je početkom oktobra prošle godine tužbu protiv preduzeća "Antonić trejd" iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE