• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije prijete Srpskoj

Na teritoriji Republike Srpske trenutno boravi dvije do tri hiljade vehabija. Djeluju u nekoliko frakcija od koji bar dvije ne isključuju upotrebu nasilja.

 Vehabije prijete Srpskoj Izvor: MONDO

Prema podacima MUP-a Republike Srpske kako prenosi Srna najveći dio pripadnika tog pokreta, koji preferiraju naziv selefije privremeno dolazi sa područija Federacije BiH .

Oni kratkotrajno borave u organizovanim džematima na rubnim područjima Srpske, a tu se nerijetko kao gostujući misionari ili daije, pojavljuju lica porijeklom iz pojedinih islamskih zemalja, sa putnim ispravama ili državljanstvom neke od evropskih država.

Vehabije djeluju u nekoliko frakcija slijedeći podjele u ovom pokretu u svijetu, a jedan dio i dalje odbacuje miroljubive reformističke stavove, koji postoje unutar matičnog selefijskog pokreta u Saudijskoj Arabiji.

Postoje bar dvije frakcije koje zagovaraju “ofanzivni džihad”, a prema Predragu Ćeraniću ekspertu za obavještajno-bezbjednosna pitanja opasnost po Srpsku predstavlja stvaranje enklava u funkciji budućeg gerilskog ratovanja pripadnika vehabijskog pokreta.

"Vehabije se neće usuditi da napadnu Srpsku sve dok za to ne dobiju signal sa Zapada", tvrdi Ćeranić.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Nenad Stevandić smatra da bi na ovaj pokret trebalo da djeluju institucije što podrazumijeva oduzimanje oružja, zabranu rada ukoliko se pronađe oružje ili propagandni materijal koji govori o potrebi prekompozicije ustavnog poretka.

On kaže da sumnje u njihovo protivustavno djelovanje jesu opravdane, ali da je problem što u BiH pojedini političari koketiraju sa ovim pokretom, te da sa njim tajno sarađuju, dok se od njega javno ograđuju.

"Ako je jedna velika zemlja kao Njemačka procijenila da su neprihvatljivi, ne znam šta treba jednoj maloj BiH, u kojoj je sve jasno, da ima takav stav", kaže Stevandić.


(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE