• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad sistema usporio izdavanje pasoša

Informacioni sistem Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH već neko vrijeme otežano funkcioniše

 Pad sistema usporio izdavanje pasoša Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske potvrdilo je da inFormacioni sistem IDDEEA otežano Funkcioniše na svim lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u Srpskoj već neko vrijeme.

"Prijem i obrada zahtjeva, koji su ranije trajali od 10 do 15 minuta, posljednjih dana traju sat vremena i duže. Apelujemo da građani imaju strpljenja i da zahtjeve podnose samo ako je riječ o prijekoj potrebi, da bi se izbjegle gužve", rekla je portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja.

Veće gužve u proteklih 15 dana zabilježene su u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Doboju i Bijeljini, pišu "Nezavisne novine".

Portparol IDDEEA Amila Opardija rekla je da se primanje zahtjeva na sistemu za pasoše normalizovalo u ponedjeljak popodne, i dodala da nije bilo problema u vezi sa sistemom prijave i odjave prebivališta, ličnih karata, vozačkih dozvola te registracije vozila.

IDDEEA je danas uputila izvinjenje građanima i nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova zbog neprijatnosti. U IDDEEA objašnjavaju da od 2009. godine u postojeće tehničke kapacitete nije ulagano iako se svakodnevno opterećuju novim korisnicima.

Rješenje za ovakve situacije je da se izdvoji znatno više novca za kupovinu opreme i licenci, i to do deset puta više nego trenutno, ili da se znatno veći broj građana opredijeli za podnošenje zahtjeva za pasoše van perioda godišnjih odmora.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH otežano je izdavanje putnih isprava zbog problema u funkcionisanju informacionog sistema Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), koja radi na otklanjanju zastoja. Problemi uočeni 4. juna odnose se na nemogućnost korisnika sistema da se ulogoju na servere za unos zahtjeva i distribuciju pasoša, kao ni za akviziciju biometrijskih podataka, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Nakon izvršenih internih pregleda komunikacija iz MIP-a BiH prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima se vrši izdavanje putnih isprava zaključeno je da do smetnji dolazi na aplikacijskom nivou, te je u vezi s tim više puta kontaktirana IDDEEA - Regionalni centar Sarajevo.

Resorno ministarstvo je obaviješteno da je problem funkcioniranja sistema zabilježen na svim lokacijama, kako u DKP mreži, tako i u BiH i da Agencija radi na otklanjanju zastoja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE