• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazne za BHT, FTV i televiziju Pink BiH

RAK izrekao novčane kazne BHT 1, Radio - televiziji Federacije BiH (RTV FBiH) i televiziji Pink BiH

 Kazne za BHT, FTV i televiziju Pink BiH Izvor: MONDO

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) donijela je danas rješenja koja se odnose na kršenje pravila i propisa Agencije i izrekla novčane kazne za BHT 1, Radio - televiziji Federacije BiH (RTV FBiH) i Televiziji Pink BiH.

U saopštenju RAK-a navodi se da je BHT 1 prekršila odredbe Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica, te je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 25.000 KM.

U obrazloženju ovog rješenja se navodi da je utvrđeno da je BHT 1 tokom prenosa fudbalskih utakmica reprezentacije BiH protiv Potrugala i Francuske u donjem dijelu ekrana, u obliku insertera, animacija, telopa i krola, emitovala oglasne poruke od kojih su neke zauzimale četvrtinu ekrana, što je znatno umanjilo mogućnost praćenja toka utakmice.

Kazna od 4.000 KM je izrečena RTV FBiH jer je prekršila odredbe Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu za radio i televiziju kojim je određena dozvoljena količina oglasa i drugih plaćenih poruka, kao i komercijalno sponzorisanih programa koje emiteri javnog RTV servisa mogu emitovati unutar jednog sata.

Na osnovu analize desetodnevnog programa RTV FBiH, Agencija je u više navrata uvrdila značajna prekoračenja u dozvoljenoj količini emitovanih oglasa.

S obzirom da je riječ o ponovljenom kršenju u kratkom vremenskom periodu, Televiziji Pink BiH izrečene su dvije novčane kazne od 2.000 KM zbog utvrđenog kršenja odredni Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu, te zbog kršenja odredbi Kodeksa o emitovanju RTV programa.

Osim navedenih, 25. aprila izrečena je još jedna novčana kazna televiziji Pink BiH zbog kršenja odredbi Pravila o dozvolama za zemaljsku radiodifuziju RTV programa, a u vezi sa procentualnom zastupljenošću vlastite produkcije i promjene strukutre programa.

Za utvrđeno kršenje izrečena je kazna od 20.000 KM, koja je nakon uložene žalbe Vijeću Agencije smanjena na 18.000 KM.

RAK je izrekla i mjere pisanog upozorenja Alternativnoj televiziji, Hajat TV i televiziji Pink BiH, te usmenog upozorenja za TV SA radi utvrđenog kršenja odrebdi Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u dijelu koji se odnosi na osnovne prinpice oglašavanja, teletrgovine i sponzorstva.

Takođe, pisana upozorenja su izrečena TV OBN radi utvrđenog kršenja odrdbe Kodeksa o emitovanju RTV programa u cijelu koji se odnosi na pravo na odgovor i RTV FBiH zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u dijelu koji se odnosi na raspored i označavanje u svrhu zaštite maloljetnika.

Mjera pisanog upozorenja je izrečena i OTV Valentino radi kršenja Pravila o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga u dijelu koji se odnosi na upućivanje informacija RAK i registar Agencije.

Agencija trenutno provodi aktivnosti praćenja poštivanja pravila i propisa - Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Pravila o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Prati se i poštivanje Pravila o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga, Pravila o pružanju medijskih usluga radija i Pravila o javnim radio i televizijskim stanicama.

Ova pravila su stupila na snagu u januaru i rezultat su harmonizacije regulative sa Direktivom Evropske unije o audiovizelnim medijskim uslugama, čime je Agencija ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji iz okvira njene nadležnosti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE