• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjenje plata funkcionerima kasnije!?

Dom naroda parlamenta BiH nije danas usvojio prijedlog amandmana 1 na Ustav kojim se ukida zabrana smanjenja plata funkcionerima u institucijama vlasti BiH.

 Smanjenje plata funkcionerima kasnije!? Izvor: MONDO

Delegati su usvojili zaključak Ustavno-pravne komisije Doma naroda kojim se zadužuje Savjet ministara BiH da tekst istog sadržaja uputi u parlamentarnu proceduru kao amandman 2.

Ustavno-pravna komisija nije podržala ovaj ustavni amandman zbog proceduralnih razloga, jer ga je Savjet ministara predložio još 2005. godine a u međuvremenu je kao amandman 1 usvojen prijedlog koji se odnosi na Brčko distrikt.

Predloženim amandmanom trebalo bi da bude ukinut stav 2. Člana 9. Ustava BiH u kojem se navodi da naknada za lica koja obavljaju funkciju u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata.

Dom naroda usvojio je u drugom čitanju izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se osnovica za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH umanjuje za 4,5 odsto.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH nije usvojen u prvom čitanju i ići će na usaglašavanje Kolegijuma Doma naroda.

Sjednica je nastavljena raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH u prvom čitanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE