• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez prelazne ocjene BiH gubi 1,2 milijardi KM

BiH će ostati bez oko 1,2 milijardi KM pomoći ako lideri šest najvećih partija ne dobiju prelaznu ocjenu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

 Bez prelazne ocjene BiH gubi 1,2 milijardi KM Izvor: MONDO

BiH će ostati bez oko 400 miliona KM finansijske pomoći EU, kao i 800 miliona maraka od aranžmana sa MMF-om, koji neće stupiti na snagu ako lideri šest najvećih partija ne dobiju prelaznu ocjenu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea sa kojim će se sutra sastati u Briselu, piše "Pres".

List, pozivajući se na izvore bliske kancelariji specijalnog predstavnika EU u Sarajevu, navodi da će File političarima iz BiH jasno saopštiti da Brisel neće preći preko nove političke krize u Federaciji BiH koja se prelila na cijelu zemlju.

"Ako sutra ne bude dogovora oko uspostavljanja mehanizma za koordinaciju evropskih projekata, BiH će već 28.juna izgubiti 100 miliona evra namjenjenih za finansiranje IPA projekata", kaže sagovornik "Presa".

Pošto politička kriza ugrožava potpisivanje sporazuma sa MMF-om vrijednog oko 800 miliona KM, BiH bi, krajem oktobra mogla da izgubi i dodatnih 100 miliona evra, koje EU daje kao podršku budžetima u slučaju potpisivanja stend-baj aranžmana.

List navodi da File nije pripremio nikakav inicijalni papir za razgovore, posebno ne o eventualnim ustavnim promjenama u vezi sa presudom Suda u Strazburu "Sejdić-Finci".

File i ostali evropski zvaničnici su nezadovoljni razvojem situacije u BiH i zbog toga će sastanak iskoristiti da upozore domaće lidere da je krajnje vrijeme da prestanu da proizvode političke krize koje ugrožavaju ekonomski opstanak zemlje.

Sastanku bi trebalo da prisustvuje kompletna šestorka u starom i novom sazivu, odnosno lideri sedam stranaka, članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, te gradonačelnik Brčko distrikta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE