• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internetizacija politike u BiH

Iako u BiH još uvijek dominiraju tradicionalni mediji pojedini političari iz RS i FBiH u zadnje vrijeme okreću se komunikaciji putem Interneta.

 Internetizacija politike u BiH Izvor: MONDO

Da li zbog mogućnosti efikasne i besplatne lične i stranačke promocije ili zbog slatke razbibrige, društvene mreže Facebook i Twitter osvojile su srca i bosanskohercegovačkih političara.

Neki od političara imaju Facebook profile već nekoliko godina. Iako su rijetki, i na prste jedne ruke se mogu nabrojati, nekolicina ih je ostalo vjerno pisanju blogova, kao što su Rajko Vasić, generalni sekretar SNSD-a i njegov stranački kolega Slavko Jovičić Slavuj.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednik Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić trenutno je najviši funkcioner Republike Srpske koji je počeo da koristi moderna sredstva komunikacije, tačnije društvenu mrežu Twitter.

Najaktiviji političar, tačnije ekonomski analitičar iz RS na Facebooku je Svetlana Cenić koja na svom profilu ima više od 4000 prijatelja i svakodnevno ažurira svoju stranicu. Lider Demokratske partije (DP) Dragan Čavić takođe koristi Facebook i ima više od 2000 prijatelja.

Vjerovatno najaktivniji političar na Facebooku iz FBiH jeste predsjednik tog entiteta Živko Budimir, koji ima više hiljada prijatelja i svakodnevno objavljuje slike i informacije sa svojih sastanaka.

Zlatko Lagumdžija takođe ima profil na Facebooku. Uglavnom njemu pišu i stavljaju mu na zid zajedničke slike sa Kongresa i predizbornih skupova sa oznakama (taggovi).

Najviše prijatelja na Facebooku ima predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić. Nakon što je broj prijatelja na njegovom statusu dostigao 5.000, što je maksimum, Radončić je bio primoran otvoriti novi profil, prenose federalni mediji.

S druge strane, ukoliko na Googleu ukucate imena Milorada Dodika, Sulejmana Tihića ili recimo Dragana Čovića možete nabasati na lažne stranice koje su usmjerene protiv nekog od navedenih političara ili obratno. Na primjer, takvu jednu ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Već neko vrijeme postoji stranica www.miloraddodik.com, koju je napravila anonimna osoba i gdje se ispoljava velika doza animoziteta i netrpeljivosti prema Dodiku, prenio je ranije magazin "BH dani".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE