• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pali" hakeri iz BiH

Dvije osobe iz BiH, koje su se bavile internet kriminalom, uhapšene su u velikoj međunarodnoj akciji provedenoj u SAD i još sedam zemalja.

 "Pali" hakeri iz BiH Izvor: MONDO

Kako se navodi na internet-stranici Ministarstva pravde SAD-a, u Americi je uhapšeno 11 osoba, a u devet zemalja van SAD-a je uhapšeno još njih 13, među kojima i dvije osobe u BiH, koje su priveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenosi "Klix".

Šest osoba je uhapšeno u Velikoj Britaniji, te po jedna u Bugarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja potvrdila je za sarajevski portal da su pripadnici policije RS u utorak priveli više osoba zbog vršenja krivičnih djela u vezi sa narušavanjem sigurnosti računarskih podataka.

"Akcija je provedena na međunarodnom nivou i u saradnji sa FBI-em, te do okončanja istrage ne možemo davati više informacija o ovom slučaju", kazala je Šoja.

Kompanije za bezbjednost na internetu "Gardijan analitiks" i "Mekefi" objavile su saznanja da su hakeri ukrali najmanje 60 miliona evra sa ličnih i poslovnih bankovnih računa u Evropi, SAD i Latinskoj Americi.

Prvobitne mete hakera bili su računi sa većim iznosima u Italiji, Njemačkoj i Holandiji nakon čega su se napadi proširili na američki kontinent, prenosi Srna.

Stručnjaci navode da su hakeri mogli ukrasti dvije milijarde evra da je kampanja upada imala isti nivo uspjeha kao što je to bilo sa bankovnim računima u Holandiji.

Samo tokom marta, hakeri su pokrenilo transfere od ukupno 35 miliona evra sa 5.000 holandskih poslovnih računa u dvije banke.

"Gardijan analitiks" i "Mekefi" otkrili su 60 servera, koji su obražđivali nekoliko hiljada krađa u pokušaju a čija su meta biti obični potrošači nakon čega su prešli na poslovne račune.

Meta hakera bila je svaka finansijska institucija bez obzira na klasu ili veličinu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE