• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medvedev: Kosovski presedan izuzetno opasan

Rusija kosovski presedan smatra izuzetno opasnim i neuspešnim, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

 Medvedev: Kosovski presedan izuzetno opasan Izvor: MONDO

On je izrazio čuđenje što je generalni sekretar UN Ban Ki-mun mimo Saveta bezbednosti saopštio da treba da se zamene snage svetske organizacije na Kosovu.

"Odluke donete po tom pitanju smatramo ne pojedinačnim, kako je to uobičajeno da se kaže u diplomatiji, ne slučajem sui generis, već apsolutno presedanskom stvari", istakao je Medvedev i dodao da na Kosovu i Metohiji glavni mandat treba da imaju snage UN.

"Još će trebati dugo decenija da Evropa to razmrsi", rekao je ruski predsednik u intervjuu novinarima zemalja Grupe osam, pred samit u Japanu, prenela je agencija Itar-Tas.

Prema rečima Medvedeva "potpuno je očigledno" da će kosovski presedan koristiti i niz drugih separatističkih režima radi opravdanja sopstvenog pravnog subjektiviteta.

Rusija je, kako je rekao, apsolutno jasno formulisala svoju poziciju da snage UN treba da imaju glavni mandat na Kosovu.

"Takve odluke ne treba da donosi generalni sekretar UN samovoljno, to je kompetencija Saveta bezbednosti UN, a drugo, prilično je čudno kada Savet bezbednosti nije izrazio svoj stav, a generalni sekretar je na tu temu nešto rekao", naveo je Medvedev, odgovarajući na pitanje da li "postoji šansa da Rusija u SB UN prekine blokadu upućivanja civilne misije Evropske unije na Kosovu, jer je situacija veoma složena i preti dvovlašćem".

"Rusija se ne bavi nikakvom blokadom u Savetu bezbednosti", rekao je Medvedev, a preneo je ruski dnevnik "Vremja novostej".

Šef ruske države je rekao da su snage UN na Kosovu neophodne "u situaciji kada postoje strane u konfliktu, kada postoje države koje se kategorički protive takvom kretanju, pre svega, prirodno Srbija, postoje države koje se ni po koju cenu neće saglasiti da priznaju Kosovo kao novu državu".

"Takvih država je mnogo", istakao je Medvedev, dodajući da proces priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti ide znatno sporije nego što su to očekivali "tvorci te ideje".

Prema rečima ruskog predsednika, na Kosovu je nužno zauzeti "miran, uravnotežen kurs", a "jedini teren na kojem treba tu temu razmatrati je UN i Savet bezbednosti UN".

"U skladu s tim, mirovni kontingenti treba da budu odobreni u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", istakao je Medvedev.
Za poziciju Moskve o rešavanju pitanja Kosova, predsednik Rusije je rekao da je ranije formulisana i da od nje nije odstupala.

Ruski predsednik intervju je dao predstavnicima ruskog dnevnika "Vremja novostej", američkog "Njujork tajmsa", kanadskog "Gloub end Mejla", britanskog "Gardijana", nemačkog "Frankfurter algemajne cajtunga", francuskog "Figaroa", italijanskog "Sole 24 ore" i japanskog "Asahi šimbuna".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE