• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej stigao je večeras u Eparhiju bihaćko-petrovačku na poziv vladike Hrizostoma.

 Patrijarh u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj Izvor: MONDO

Negova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je srpski narod kao hrišćane da šire ljubav, ono što je Gospod Hristos ponudio ovom svijetu, jer je to ono što nam daje radost i daje smisao našem životu.

"To je ono što Gospod želi, odnosno nudi da prihvatimo Njegovu volju kao zakon", istakao je patrijarh Irinej večeras u prigodnoj besjedi u katedralnom hramu Svetog apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, u Federaciji BiH.

Patrijarh je rekao da će svako odgovarati pred Bogom i svojom savješću za svoja đela, ističući da je srpski narod pozvan da čini dobra đela i da je to ono što će ostati iza nas, dok je sve drugo prolazno.

"Pomolimo se Bogu da zavlada ljubav, prije svega, među nama Srbima pravoslavnima, te ljubav među svim narodima i da se ona širi i propoveda", istakao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je rekao da ono što je zlo treba prepustiti Gospodu Bogu, jer je on jedini pravedni sudija.

"Neka Gospod Bog da da ljubav zavlada u ovom svijetu, a zavladaće ako u nama svima bude prisutna vera, jer bez vjere nema ništa dobroga", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej rekao je da mu je drago što je danas ovđe sa vjerujućim narodom i što može da ga pozdravi kao narod vjere, ljubavi, narod koji gaji svoju tradiciju, a to je ono što nas sve ovđe krasi da pokažemo svoju ljubav, prije svega, prema Bogu.

“Ja dolazim kao svoj među svoje, dolazim među vas sa vjerom i ljubavlju naših svetih praotaca i otaca koji su nas učili dobroti i da volimo svoju vjeru, svoj narod, te da volimo i druge sa kojima dijelimo ljepotu ovoga svijeta“, rekao je patrijarh Irinej.

On je napomenuo da to očekuje gospod Bog od nas i naš Sveti Sava, duhovni otac našega naroda koji je prolazio mnoge krajeve svijeta i koji je uvijek dolazio kao svoj svojima.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izrazio je zahvalnost vladiki Hrizostomu i okupljenom narodu za dobrodošlicu koja mu je ukazana i priređena u Bosanskom Petrovcu.

Vladika bihaćko-petrovački Hrizostom izrazio je zahvalnost NJegovoj svetosti patrijarhu Irineju za posjetu Eparhiji bihačko-petrovačkoj, koja se nakon proteklog rata potpuno obnavlja blagodatošću Božijom.

"Ova Eparhija je 1995. godine potpuno nestala, ali je blagodatošću Božijom i velikim trudom i naporom naših sveštenika i naroda koji se vratio na svoja ognjišta - ona nastala danas iz pepela“, istakao je vladika Hrizostom.

On je rekao da se vjerujući srpski narod trudi da bude zaista narod kome će se Sveti Sava i sveti naši preci obradovati.

Vladika Hrizostom je na kraju svoje pozdravne besjede pozvao NJegovu svetost patrijarha Irineja da blagoslovi srpski narod koji ga sa ljubavlju, radošću i punim srcem i dušom ovđe očekuje.

Svečani doček patrijarha Irineja organizovan je u katedralnom hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu gđe je će biti služena doksologija, nakon čega je predviđena pozdravna besjeda episkopa Hrizostoma, te prigodna besjeda NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Patrijarh Irinej sutra će u manastiru Veselinje kod Glamoča osveštati spomen-hram glamočkih novomučenika i služiti svetu liturgiju, objavljeno je ranije na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej će u glamočki manastir Veselinje stići sutra u 8.45 časova.

Ovo je patrijarhova druga posjeta Srbima u Federaciji BiH, nakon što je u maju posjetio Mostar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE