• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ban Ki Mun ne doprinosi pomirenju u BiH"

Jevrejska organizacija "Margelov institut" iz Zagreba oštro negoduje što generalni sekretar UN nije posjetio Jasenovac.

 "Ban Ki Mun ne doprinosi pomirenju u BiH" Izvor: MONDO

Nametanje krivice samo Republici Srpskoj za događaje u Srebrenici tokom proteklog rata i selektivan pristup i jednostranost u govoru generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u Potočarima ne pomažu razvoju suživota nekadašnjih zaraćenih strana u BiH, ocjenjuje nevladina jevrejska organizacija "Margelov institut" iz Zagreba, koja se bori protiv rasizma.

"Oštro negodujemo što generalni sekretar UN nije posjetio najveći koncentracioni logor koji se danas prostire na području obje države koje je posjetio - Republike Hrvatske i BiH. Riječ je o logorskom lokalitetu Jasenovac-Donja Gradina, poznatom i kao balkanski Aušvic“, izjavio je za Srnu direktor "Margelovog instituta" Alen Budaj.

On kaže da "nema nacije sa prostora bivše Jugoslavije koja u Jasenovcu nije ubijena".

"Jasenovac je simbol stradanja svih naroda sa područja bivše Jugoslavije. Jasenovac je mjesto sa kojeg se širi univerzalna poruka mira - poruka NE rasizmu, NE antisemitizmu, NE ksenofobiji! Jasenovac je mjesto gdje učimo da ponovo budemo ljudi", naglasio je Budaj.

On je kao potpuno neprimjerenu osudio i izjavu Ban Ki Muna u kojoj povezuje sadašnje stanje u Arapskoj Sirijskoj Republici sa Srebrenicom.

"Zločini koji su se dogodili raspadom SFRJ rezultat su međunarodne politike i nemoći UN da ih zaustavi, kao što `Liga naroda` nije bila u mogućnosti da zaustavi zločine koje su počinili nacisti i fašisti u Drugom svjetskom ratu", podsjeća Budaj.

On ocjenjuje da se u Siriji ne vodi građanski rat kao u bivšoj Jugoslaviji, već je na djelu terorizam koji potpomažu kapitalističke zapadne zemalje s ciljem rušenja Vlade predsjednika Bašara al Asada.

"UN bi trebalo da pomognu Vladi Sirije da se zaustave teroristički napadi na civile, a ne da se kroz prizmu sukoba u bivšoj Jugoslaviji pozivaju na Srebrenicu, da bi se zloupotrebom Srebrenice isprovocirala međunarodna vojna intervencija u Siriji. Ovo je dijabolično, s obzirom da su za Srebrenicu direktno odgovorne UN", ističe Budaj.

Budaj pita da li su ikada do sada masakri nad civilama koje je počinila Al kaida i plaćenici iz arapskih monarhija, te ilegalni uvoz oružja sa zapada i krijumičarenja vojne sile uopšte došli pod osudu UN?

"Politizacija i korištenje Srebrenice u svrhu provociranja vojne intervencije nad legalnom Vladom Sirije ne pokazuje Ban Ki Muna kao osobu koja iskreno žali za nevinim srebreničkim žrtvama", dodaje Budaj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE