• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kadiji inspektori zatvorili etno selo

Etno selo Crnogorca koji je iz svog restorana izbacio Srpkinju sa petoro djece i monahinju SPC zatvorila inspekcija.

 Kadiji inspektori zatvorili etno selo Izvor: MONDO

Turistička inspekcija Crne Gore zatvorila je etno selo "Kadmi", čiji je vlasnik Milo Kadija izbacio iz restorana Veselinku Rajković i njeno petoro maloljetne djece, kao i jednu monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, jer, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Inspekcija je utvrdila da Kadija pruža usluge smještaja u deset kućica-bungalova za šta ne posjeduje odgovarajuću dokumentaciju, zbog čega su ti objekti zapečaćeni, objavio je portal "Vijesti".

Iz inspekcije je, kako se navodi, saopšteno da će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Kadije po više osnova.

Prema pisanju podgoričkih medija, Kadija je izbacio iz svog restorana Rajkovićevu i njeno petoro maloljetne djece, kao i jednu monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, jer, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Rajkovićeva je rekla da je sa djecom i njihovom vjerskom učiteljicom, u povratku iz posjete manastiru na Prevlaci, svratila u restoran "Kadmi" u Etno selu na Njegušima, ali im je prišao Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

"Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga kazao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko", navela je Rajkovićeva.

Kadija je, prema njenim riječima, potom zatražio da napuste restoran. Vlasnik restorana je potvrdio da je izbacio iz svog lokala monahinju i majku sa petoro djece.

Kadija je kazao da je to uradio jer je "crnogorski nacionalista" i da "Srbi ne mogu da jedu" u njegovom restoranu.

"Napišite da sam crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod mene", rekao je Kadija "Vijestima", nakon čega je, kako se navodi, upitio niz pogrdnih naziva za sveštenike SPC.

Više političkih partija i nevladinih organizacija u Crnoj Gori osudilo je šovinistički istup Kadije, podnoseći protiv njega krivičnu prijavu, dok je od tužilaštva zatraženo da hitno reaguje.

Mitropolija crnogorsko-primorska izrazila je zabrinutost zbog incidenta u restoranu u etno selu "Kadmi" na Njegušima, ocjenjujući da je to posljedica poruka koje stižu od samoga vrha vlasti u Crnoj Gori. "Mitropolija crnogorsko-primorska izražava zabrinutost zbog ovog nemilog događaja koji nikome dobra donijeti neće, a tim više što se to desilo na Njegušima Svetog Petra Cetinjskog i vladike Rada", navodi se u saopštenju.

Mitropolija je izrazila tugu što postoje ljudi sa tolikom mržnjom.

"Ali, s druge strane, nije se ni čuditi ovakvim događajima s obzirom na to da iste takve i još gore poruke stižu od samoga vrha vlasti u Crnoj Gori, od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, koji Pravoslavnu mitropoliju crnogorsko-primorsku naziva 'okupatorskom crkvom', a njenog mitropolita Amfilohija, koji je rođen u Morači, naziva okupatorom Cetinjskog manastira i trona Svetog Petra", navodi se u saopštenju.

Kadija je, s druge strane, kazao da je podnio krivičnu prijavu protiv jedne monahinje Mitropolije crnogorsko-primorske i Veselinke Rajković iz Podgorice, pošto su, kako je naveo, svojim djelovanjem ugrozili bezbjednost njega, njegove porodice i lokala.

Kadija je kazao da mu je savjest mirna, da se u njegovom restoranu ništa ružno nije desilo, zbog čega je policiji na Cetinju predao krivčnu prijavu protiv monahinje i Veselinke Rajković, jer su ugrozile njegovu i bezbjednost njegove porodice i lokala.

On je podgoričkom portal Analitika rekao da je dobio preko 200 SMS poruka sa prijetećim sadržajima, što je prijavio cetinjskoj policiji.

"Dobio sam preko 200 poruka sa prijetećim sadržajima, sa zaštićenih brojeva, od Francuske do Beograda. Nije me strah, ali se osjećam ugroženim, jer imam tri sina, kćerku i sedmoro unučadi", naveo je Kadija.

Veselinka Rajković je kazala danas da njen slučaj nije usamljen i da je najveća šteta u tome što je onespokojen njen porodični život.

"Osuđujem to što se dogodilo. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj", rekla je ona, dodajući da je u čitavom incidentu najgore to što su žrtve bile žene i maloljetna djeca.

Rajkovićeva je portalu IN4S kazala da joj je incident na Njegušima poremetio porodični život.

"Možda taj čovjek i nije vrijedan svih naših uzdisaja", navele je ona.

Crnogorsko tužilaštvo je, po službenoj dužnosti, pokrenulo postupak protiv Kadije, nakon što je policija saslušala monahinju SPC i Veselinku Rajković.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE