• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konzul: Nisam izdao pasoš Kovačeviću

Generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović tvrdi da nije učestvovao u aferi oko izdavanja pasoša Miladinu Kovačeviću.

 Konzul: Nisam izdao pasoš Kovačeviću  Izvor: MONDO

Generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović negirao je da je umešan u aferu izdavanja dvojnog pasoša srpskom studentu Miladinu Kovačeviću, osumnjičenom da je pretukao kolegu sa Univerziteta Bingamton u SAD.

"Jedva čekam diciplinski postupak u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije tokom kojeg ću dokazati svoju nevinost u izdavanju dvojnog pasoša studentu iz Kule", rekao je Nenadović agenciji Beta.

On je dodao da je neposredno posle afere ponudio ostavku na funkciju generalnog konzula Srbije u Njujorku, ali da Ministarstvo spoljnih poslova to nije prihvatilo.

Nenadović tvrdi da je on lično u čitavom slučaju "kolateralna šteta", jer se našao "na pogrešnom mestu u pogrešnom trenutku".

Naveo je da je njegov saradnik Igor Milošević sporne putne isprave Kovačeviću izdao dok se on (Nenadović) nalazio na "ranije uogovorenom lekarskom pregledu", te da se o čitavom slučaju upoznao tek nakon izbijanja afere.

"Jedino što mogu da kažem u ovom trenutku je da to Miloševiću nije prvi slučaj nezakonitog postupanja u poslu koji je obavljao, što sam takodje ustanovio iz dokumentacije tek nakon izbijanja afere u SAD, a 10 dana po Kovačevićevom napuštanju Amerike", rekao je Nenadović.


On je ukazao da je Milošević tokom svog službovanja u SAD "za godinu dana unapređen za dva stepena, što je nezabeleženo u dosadašnjoj diplomatskoj praksi".

"U SAD sam otišao kao častan čovek, to želim i da ostanem nakon disciplinskog postupka u kojem ću sve svoje tvrdnje dokazati jer posedujem kompletnu dokumentaciju o 'slučaju Kovačević'", rekao je Nenadović i dodao da će ta dokumenta uskoro dostaviti medijima.

Opozvani srpski konzul u Njujorku takođe navodi da mu je advokat porodice američkog studenta, koga je Kovačević pretukao, "doslovce rekao" da ga "porodica tog mladića ne tereti" (za eventualni prekršaj u službi).

Nenadović nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje pojedine medijske napise o tome da je Kovačević iz SAD navodno "pobegao sa hrvatskim pasošem".

Slobodan Nenadović (45) u mladosti je bio rukometaš valjevskog kluba "Metalac" i beogradske "Crvene zvezde". Doktor je pravnih nauka Beogradskog univerziteta i jedan od osnivača Srpskog pokreta obnove (SPO).

Pre odlaska u diplomatsku službu bio je advokat, potom zamenik ministra za unutrašnju trgovinu u vladi SRJ, pa profesor na Višoj ekonomskoj školi u rodnom gradu.

Krajem 2004. postavljen je za zamenika šefa stalne misije Srbije i Crne Gore (SCG) pri Ujedinjenim nacijama (UN), a posle raspada te države u januaru 2007. postavljen je za generalnog konzula Srbije u Njujorku. U Valjevo se iz SAD vratio pre dva dana.

Nenadović je razrešen dužnosti 2. jula, na telefonskoj sednici Vlade Srbije.

Njegovo razrešenje dovodi se u vezu sa slučajem Miladina Kovačevića koji je pretukao kolegu sa fakulteta Brajana Stajnhauera i napustio SAD posle odluke suda u Njujorku da ga uz kauciju od 100.000 dolara pusti na slobodu do početka sudjenja.

Sud je odlučio da oduzme pasoš Kovačeviću, kako bi ga sprečio da napusti zemlju.

Međutim, vicekonzul Srbije Igor Milošević je Kovačeviću izdao privremenu putnu ispravu, čime mu je omogućio da se vrati u Srbiju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE