• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstremisti ozbiljna prijetnja za Balkan

Postojanje ekstremista sa područja BiH i Kosova povezanih sa terorizmom veliki je izazov za zapadni Balkan zbog čega je neophodan oprez.

 Ekstremisti ozbiljna prijetnja za Balkan Izvor: MONDO

Koordinator u Kancelariji za antiterorizam pri američkom Stejt departmentu Danijel Bendžamin smatra da je na ovom dijelu Balkana bilo značajnijih aktivnosti ekstremista.

"Ekstremista Arif Uka, koji je došao iz tog regiona, izvršio je napad na američke vojnike u Frankfurtu. To je zabrinjavajuće. Sarađujemo sa nadležnim institucijama u Sarajevu i ohrabrujemo ih da se suoče sa tim problemima", rekao je Bendžamin.

Upozorenje Danijela Bandžamina objavio je američki Stejt department u godišnjem izvještaju o terorizmu u svijetu za 2011. godinu, prenosi "Glas Srpske".

Stejt department kao potencijalnu terorističku prijetnju navodi uticaj ekstremističkih vjerskih ideologija iz Evrope i sa Bliskog istoka na nacionalističke i ekstremističke grupe u bivšoj Jugoslaviji.

Uporište radikalnog vehabijskog pokreta u selu Gornja Maoča kod Brčkog, prema pisanju "Glasa Srpske", Stejt department pominje samo kroz izvještaje koje je objavio "Glas Amerike".

U izvještaju se podsjeća na dva teroristička napada u prošloj godini u BiH - jedan u Zenici, kada je postavljena bomba ispod automobila poslanika HDZ-a BiH, a drugi u Sarajevu, kada je vehabija Mevlid Jašarević napao američku Ambasadu.

Poslije napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, u izvještaju se ističe da je BiH pojačala antiterorističke kapacitete, te podsjeća da je prva presuda za terorizam u BiH donesena u novembru prošle godine.

U izvještaju Stejt departmenta navedeno je da je prošle godine zabilježeno više od 10.000 terorističkih napada izvedenih u 70 zemlja, u kojima je poginulo više od 12.500 osoba. Više od polovine poginulih bili su civili, a među njima je bilo čak 755 djece.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE