• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić osniva "Građansku stranku"

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić namjerava da poslije poslije razlaza sa SDP BiH osnuje novu partiju.

 Komšić osniva "Građansku stranku" Izvor: MONDO

"Radni naziv" buduće partije socijaldemokratske orijentacije je "Građanska stranka", piše danas na interent portalu sarajevskog nedjeljnika "Slobodna Bosna".

Po informacijama tog lista, jezgro nove partije, na čijem će čelu biti Komšić, činiće aktivisti i funkcioneri sadašnje SDP "koji su duboko razočarani nedosljednom politikom autoritarnog lidera SDP Zlatka Lagumdžije".

"Slobodna Bosna" navodi da je Komšić okupio "respektabilan tim", te da će njegovi ključni saradnici u novoj partiji biti dojučerašnji bliski saradnici Zlatka Lagumdžije - biviši ministar kulture Kantona Sarajevo Emir Suljagić i bivši Lagumdžijin savjetnik Reuf Bajrović.

"Komšić računa na snažnu podršku nevladinog sektora koji se već javno, jednako kao i Komšić, izjasnio protiv predloženih ustavnih rješenja u slučaju presude 'Sejdić i Finci', dogovorenih između SDP i dva HDZ", piše u tekstu.

Po sporazumu SDP i dva HDZ, Predsjedništvo BiH bi i dalje imalo tri člana koje bi birao Parlament iz reda poslanika.

Taj sporazum bavi se isključivo Federacijom BiH jer RS insistira da se članovi Predsjedništva i dalje biraju neposredno, na izborima.

Komšić i predstavnici nevladinog sektora smatraju da se tim sporazumom ne bi sprovela presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Taj sud je naložio BiH da izmijeni Ustav i Izborni zakon da bi se predstavnicima "ostalih" nacionalnosti omogućilo kandidovanje na izborima za državno Predsjedništvo i Dom naroda parlamenta BiH.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE