• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šestorka" pozvana da zaštiti domaću proizvodnju

Poljoprivrednici traže od šestorice političkih lidera u BiH da se na narednom sastanku izjasne i o njihovom zahtjevu za zaštitu domaće proizvodnje

  "Šestorka" pozvana da zaštiti domaću proizvodnju Izvor: MONDO

Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu predstavnika poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije, poljoprivrednici su najavili da će, ako ne budu riješeni njihovi problemi, 3. septembra blokirati sve granične prelaze.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da će poljoprivrednici "šestorku" pozvati da zaštite granicu BiH i građane od prekomjernog uvoza bez ikakve kontrole.

On je najavio da će mogući protest trajati tri časa, jer poljoprivrednici, kako je rekao, ne žele da zadržavaju građane na granici i da oni trpe posljedice nerada državnih organa.

"Ako ni to ne bude dovoljno, uzećemo lance i katance i zaključati sve terminale u BiH, što znači da nema ni uvoza ni izvoza dok se ne riješi naš problem", rekao je Usorac.


Predsjednik Seljačkog saveza Federacije Dragan Pavlović rekao je da poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje i izvozne brojeve kako bi od 1. januara 2013. godine mogli izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku, kao i dosljednu primjenu člana 23 Cefta sporazuma.

Pavlović je naglasio da poljoprivrednici traže da BiH bude deponent za ratifikaciju Cefte i da u komisiji za pregovore bude jedan član predstavnik poljoprivrednika iz BiH.

On je rekao da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka i da se započne osnivanje poljoprivredne komore BiH.

Član Koordinacije federalnih poljoprivrednih udruženja Mehmed Nikšić istakao je da je, osim ovih problema, u Federaciji problem i rebalans budžeta kojim je poljoprivrednicima oduzeto 10 miliona KM namijenjenih za podsticaj poljoprivredi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE