• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KBC BL: Skraćene liste čekanja za operacije

Proširenjem kapaciteta za operativno liječenje pacijenata Klinički centar Banjaluka smanjio liste čekanja za neke operativne zahvate.

 KBC BL: Skraćene liste čekanja za operacije Izvor: MONDO

Sada se najduže čeka za planirane operacije katarakte - do šest mjeseci, a isto toliko za koronarografiju trećeg reda po hitnosti.

U Kliničkom centru Banjaluka Srni je rečeno da u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju za operacije hernije i laparoskopske operacije žučne kese pacijenti čekaju do 15 dana, a za velike operativne zahvate i tumore manje od sedam dana.

Za operacije vena i slične operacije u Klinici za vaskularnu hirurgiju
pacijenti čekaju do 10 dana, a veliki operativni zahvati se u skladu sa prioritetima i indikacijama obavljaju bez čekanja.

U Klinici za torakalnu hirurgiju za operacije štitnjače pacijenti čekaju do 10 dana, a velike operacije i tumori se, u skladu sa prioritetima i indikacijama, obavljaju bez čekanja.

U Klinici za očne bolesti, za planirane operacije katarakte pacijenti čekaju do šest mjeseci, a za pojedine dijagnostičke procedure, zbog nedostatka opreme, pacijenti čekaju do mjesec dana.

Klinika za ortopediju raspolaže kadrovskim i smještajnim kapacitetima koji rješavaju ortopedsku problematiku unutar mjesec dana od momenta prvog javljanja na pregled.

U Klinici za uvo, grlo i nos za bolesti zapaljenske etiologije, koje ne ugrožavaju život već zdravlje, povremeno i djelimično, u redovnom programu lista čekanja na operaciju je do 25 dana, dok se velike operacije i tumori nakon patohistološke verifikacije obavljaju u roku od pet dana.

Klinika za kardiovaskularne bolesti hitnu koronarografiju radi odmah, bez obzira gdje se pacijent liječi u Republici Srpskoj, dok je za prvi red hitnosti po indikacijama lista čekanja do mjesec dana, za drugi red hitnosti lista čekanja je do tri mjeseca, a za treći red hitnosti lista čekanja je do šest mjeseci.

Klinički centar Banjaluka ima potpisane ugovore za operacije na srcu sa Vojno-medicinskom akademijom (VMA/) Beograd, Kliničkim centrom Srbije, Kliničkim centrom Sremska Kamenica i Univerzitetsko-kliničkim centrom (UKC) Tuzla, pa se pacijenti kojima je hitno potreban kardiohirurški zahvat upućuju u jednu od ovih ustanova. Broj ovih bolesnika je oko 100 godišnje.

Redovni slučajevi se, nakon obrade i postavljanja indikacija za operaciju na srcu, otpuštaju kući sa uputstvom kako, gdje i na koji način mogu da se dodatno informišu i zakažu termin za operaciju. Broj ovih bolesnika je oko 450 godišnje.

Iz Kliničkog centra Banjaluka napominju da za hitne slučajeve ne postoji čekanje i da se sve dijagnostičke procedure izvode odmah po prijemu pacijenta, dok se pacijenti kojima je potreban hitan operativni zahvat operišu odmah, jer im kliničko stanje ugrožava i zdravlje i život.

Relativno hitni slučajevi se zbrinjavaju u najkraćem vremenskom periodu, unutar nekoliko dana, jer se u međuvremenu moraju uraditi dodatne dijagnostičke procedure.

U Kliničkom centru Banjaluka tokom prošle godine izvršeno je 45.367 operacija, a od toga se u približno 89 odsto slučajeva radilo o pacijentima na bolničkom liječenju.

Izuzetno veliki broj operacija -  27.197 urađeno je pod opštom anestezijom, što govori o kompleksnosti zahvata.

Istovremeno je na više od 30 punktova urađeno 1.566.780 dijagnostičkih procedura.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE