• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Lagumdžija proizvodi krize i probleme

SDA je danas optužila lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju da već dvije godine neprestano proizvodi krize i probleme u BiH.

 SDA: Lagumdžija proizvodi krize i probleme Izvor: MONDO

SDA je izrazila zabrinutost zbog kontinuiranog produbljivanja političke krize u BiH koja sve više otežava i ugrožava funkcionisanje institucija BiH, ocjenjujući da najnoviji razvoj događaja ukazuje da će put BiH prema EU i NATO ponovo biti blokiran na neodređeno vrijeme.

"Aktuelna situacija je, između ostalog, rezultat jedne nerealne i neodgovorne politike SDP-a sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, koji već dvije godine neprestano proizvodi krize i probleme u BiH", saopšteno je iz SDA.

Pojašnjavajući ove tvrdnje, iz SDA navode da je nakon opštih izbora 2010. godine insistirano da Lagumdžija bude predsjedavajući Savjeta ministara uprkos činjenici da etnička struktura BiH zahtijeva da u ovom mandatu to bude predstavnik hrvatskog naroda.

"Potom je Lagumdžija kategorički odbijao bilo kakvo učešće HDZ-a u vlasti kako na nivou Federacije BiH, tako i na nivou države. A kada je, 15 mjeseci nakon izbora konačno formiran Savjet ministara BiH i to u dobroj mjeri zahvaljujući angažmanu SDA, iz procesa usaglašavanja državnog budžeta i fiskalnog okvira svjesno su isključili SDA i pristali na rješenja štetna po državu BiH", navode iz SDA.

Nakon toga Lagumdžija je, kako se navodi, insistirao na isključenju SDA iz vlasti na svim nivoima čime je nametnuo krizu u kantonima i Federaciji BiH.

Na kraju je, ističu u SDA, kao predsjednik SDP-a sa dva HDZ-a i SBB-om potpisao "najsramniji sporazum u istoriji BiH o njenoj podjeli kojim se zvanično odustaje od građanskog, a uvodi etnički koncept države i društva".

"Ovakvo ponašanje i politika SDP-a predvođenog Zlatkom Lagumdžijom, motivisana stranačko-privatnim interesima, izaziva sve više otpora i u samom SDP-u koji je, između ostalih, napustio i član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a Željko Komšić", navodi se u saopštenju SDA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE