• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Građani bi dane odmora mijenjali za povišicu

Najveći broj zaposlenih građana Bosne i Hercegovine ima najviše od 14 do 18 dana godišnjeg odmora.

 BiH:  Građani bi dane odmora mijenjali za povišicu Izvor: MONDO

Brojem slobodnih dana su većinom zadovoljni, a kada bi mogli birati između povišice plate ili više dana godišnjeg odmora, izabrali bi veću platu.

Zaposleni ispitanici istraživanja 'godišnji odmori u BiH', njih 52 posto, uglavnom je zadovoljno dužinom godišnjeg odmora kojeg dobiju. Tako 17 posto ispitanih ima pravo na 14 do 18 dana godišnjeg odmora, 16 posto ima od 18 do 20 slobodnih dana – isti postotak ima preko 24 dana godišnjeg odmora. Najkraći godišnji odmor u trajanu do sedam dana ima 15 posto ispitanika.

Kada bi imali priliku da biraju, 79 posto ispitanih bi izabralo povišicu plate umjesto većeg broja slobodnih dana, što govori o stepenu nezadovoljstva kada je u pitanju visina plate. Čak 54 posto zaposlenih radi vikendom, a za 36 posto onih koji rade vikendom, subote se računaju u dane godišnjeg odmora.

Bez obzira na broj slobodnih dana, Bosanci i Hercegovci planiraju iskoristiti svoje godišnje odmore u 2012. Sedamdeset tri posto ispitanika otići će ili je već otišlo na godišnji odmor, a godišnji odmori se koriste najviše u vrijeme ljetnih mjeseci ili neposredno poslije ljetne sezone.

Bez ograničenja pri korištenju godišnjeg odmora je 52 posto ispitanih, koji godišnji odmor mogu iskoristiti u nekoliko dijelova. Ostali ispitanici godišnji odmor smiju podijeliti na svega dva dijela ili u ga iskoristiti, odjednom u cijelosti. Godišnji odmor u potpunosti ne iskoristi 38 posto ispitanih, a najčešći razlozi su pretrpanost poslom (38 odsto) te pritisak poslodavca (33 odsto).

Na godišnji odmor u vrijeme kad im to odgovara može otići 43 posto ispitanih pod uslovom da se unaprijed dogovore sa poslodavcem o terminu. Njih 33 posto ponekad ima problem sa odlaskom na odmor u željeno vrijeme zbog previše posla ili nedostatka ljudi, dok 24 posto ispitanih uvijek ima problem sa odlaskom na godišnji odmor u željeno vrijeme.

Istraživanje 'Godišnji odmori u BiH je provedeno u periodu juni – august 2012' na portalu Posao.ba. U istraživanju je učestovalo 659 zaposlenih posjetilaca ovog portala.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE