• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrtvozornik među sudijama?!

Posljedice rada stranih sudija i tužioca u Sudu i Tužilaštvu BiH su katastrofalne, a mnogi od njih nisu imali nikakvog stručnog znanja iz pravosuđa

 Mrtvozornik među sudijama?! Izvor: MONDO

Pravdu u Sudu i Tužilaštvu BiH godinama su dijelile strane sudije i tužioci od kojih mnogi nisu imali nikakvog stručnog znanja iz pravosuđa, za šta je primjer tužilac Georg Holbah, koji do dolaska u BiH nikada nije radio u pravosuđu, ili sudija Malkom Simons iz Velike Britanije, koji je u svojoj zemlji bio mrtvozornik, piše "Blic".

Srpski delegat u Domu naroda BiH Krstan Simić, koji je i bivši sudija Ustavnog suda BiH, kaže da su posljedice rada stranaca u pravosuđu BiH katastroFalne - osim što su pokazivali silu, vodili su montirane političke procese, poslije kojih su mnogi oslobođeni krivice, a potom im je iz budžeta BiH isplaćena odšteta.

Iskusni pravnici koji su se s njima susretali u procesima, tvrde da su mnogi stranci sramota za institucije u kojima radili, ali ih je nemoguće ukloniti, jer odgovaraju samo OHR-u koji ih imenuje.

Jedan od političara koji su bili na meti stranih tužilaca rekao je da je ubijeđen da su strane sudije i tužioci pod direktnim političkim uticajem OHR-a i da ništa ne rade samostalno. Zbog toga se dešavalo da glavni tužilac BiH uopšte ne zna da li se vodi neka istraga, niti da li će neki osumnjičeni biti uhapšen.

U Tužilaštvu BiH trenutno radi troje stranih tužilaca - Erik Larson, Marjan Pogačnik i Rut Jet, a u Sudu BiH Vajner Filip.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE