• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institut za metrologiju potrošio 1,6 milion KM više od planiranog

Institut za metrologiju BiH, lani je potrošio 3.795.499 KM, što je za 1,6 miliona maraka više od planiranog budžeta za 2011. godinu.

  Institut za metrologiju potrošio 1,6 milion KM više od planiranog Izvor: MONDO

Institut je raspolagao budžetom od 2.193.507 KM, koliko je bilo maksimalno dozvoljeno odlukama o privremenom finansiranju, a naknadno su odobrene novčane donacije od 1.602.422 KM, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Uprkos godini štednje, u ovoj instituciji lani je podijeljeno 9.589 maraka stimulacija za 12 zaposlenih. Institut je u 2011. godini zapošljavao 53 radnika za čije plate je potrošeno 1.305.918 KM.

Stručnjak, koji poznaje tu oblast, ističe da Institutu ne treba toliko radnika jer dio njihovog posla u Federaciji BiH već obavlja federalni Zavod za mjeriteljstvo, piše list.

On tvrdi da je Institut "prenaduvana" institucija u pogledu broja zaposlenih i da preuzima nadležnosti koje mu ne pripadaju, a čak radi i poslove koje su bez problema obavljali Zavod za mjeriteljstvo FBiH i Zavod za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske.

Kako kaže sagovornik lista, sporno je i trošenje sredstava iz IPA Fondova, a riječ je oko 13 miliona evra od kojih Republika Srpska nije dobila skoro ništa, odnosno u Srpsku su stigle "mrvice".

U Republici Srpskoj, osim trošenja novca, ovom institutu zamjeraju i činjenicu da se samo jedna od 11 laboratorija nalazi u Srpskoj i to u preduzeću "Orao" u Bijeljini. Takođe, nijedan centar za verifikaciju nije u RS, a postojeća dva su u Sarajevu i Tuzli.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE