• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biografije mandatara i predloženih ministara

Ko će voditi srpsku izvršnu vlast u narednom periodu? Pročitajte biografije mandatara za sastav vlade i predložene članove njegovog kabineta:

 Biografije mandatara i predloženih ministara Izvor: MONDO

Kandidat za premijera MIRKO CVETKOVIĆ rođen je 1950. godine u Zaječaru. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Od januara 2001. godine bio je na mestu zamenika ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Bio je direktor Agencije za privatizaciju 2003. i 2004. Od 1998. do 2001. godine radio je kao savetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu, a od januara 2001. na mestu zamenika ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Jedan je od eksperata konsultanata srednje generacije koji je osamdesetih godina radio kao eksterni konsultant za Svetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj, kao i za UNDP (United Nations Development Programme) u Somaliji. U prethodnoj vladi bio ministar finansija. Oženjen je, otac dvoje dece. Govori engleski jezik.

Kandidat za potpredsednika vlade i ministra policije IVICA DAČIĆ rođen je 1966. godine. Fakultet politickih nauka završio je sa prosečnom ocenom deset, a njegova kompletna politička karijera ostvarena je u SPS-u. Bio je savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine SRJ, narodni poslanik u Skupštini Srbije, i ministar za informisanje u prelaznoj Vladi od oktobra 2000. do januara 2001. godine. Početkom devedesetih predvodio je mlade socijaliste Beograda, a bio je predsednik Gradskog odbora SPS-a, portparol i potpredsednik stranke: Na Kongresu SPS-a 2006. godine izabran za lidera socijalista. Oženjen je.

Kandidat za potpredsednika vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj BOŽIDAR ĐELIĆ rođen je u Beogradu 1965. godine. Diplomirao je na francuskoj školi za biznis "Hautes Etudes Commerciales" i pariskom Institutu političkih nauka 1987. godine. Magistrirao je finansijski menadžment 1991. godine na Harvard Busineš School, u SAD. Od 1991. do 1992. godine radio je kao savetnik vlada Rusije, Rumunije i Poljske u privatizacionom i bankarskom sektoru. Bio je ministar finansija i ekonomije u Vladi Srbije od 2001. do 2004. godine zatim je radio kao direktor za centralnu Evropu u Kredit agrikol SA grupi u periodu od 2005. do 2007. godine a u prošloj vladi je bio potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije, održivi razvoj, strategiju smanjenja siromaštva i saradnju sa medjunarodnim finansijskim institucijama.

Kandidat za potpredsednika vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja MLAĐAN DINKIĆ rođen je 20. decembra 1964. godine u Beogradu. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1988, a magistrirao 1993. godine. Od 1990. do 1993. godine asistent pripravnik na predmetu Teorija i planiranje privrednog razvoja na tom fakultetu, a od 1993. do 2000. godine asistent na pomenutom predmetu. U periodu od 1997. do 1999. godine osnivač i koordinator Grupe 17. Od 1999. do 2000. godine izvrsni direktor nevladine organizacije G17 plus. Od 2002. do 2006. godine potpredsednik, a od 2006. i predsednik stranke G17 plus. Guverner NBS/NBS od 2000. do 2003. godine, a od 2004. do 2006. godine ministar finansija. U drugoj vladi Vojislava Koštunice izabranoj 2007. bio je ministar za ekonomiju i regionalan razvoj. Objavio je više knjiga i gostujući je predavač na više škola i univerziteta.
Govori engleski jezik. Oženjen.

Kandidat za potpredsednika vlade JOVAN KRKOKABIĆ rođen je 27. februara 1930. godine kod Knina. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Osnivač je i prvi direktor Republičke zajednice penzionog i inlalidskog osiguranja samostalnih delatnosti. Predsednik je Partije ujedinjenih penzionera Srbije osnovane 2006. godine. Nosilac je mnogih domaćih i inostranih odlikovanja. Oženjen je i ima dva sina.

Kandidat za ministra finansija DIANA DRAGUTINOVIĆ rođena je 6. maja 1958. godine u Beogradu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu gde je predavač. Bila je specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i Medjunarodnom monetarnom fondu, a od 2004. viceguvernerka Narodne banke Srbije. Autor je udžbenika, desetak monografija i vise desetina studija. Udata je i majka dvoje dece.

Kandidat za ministra spoljnih poslova VUK JEREMIĆ rođen je 1975. u Beogradu. Srednju školu je završio u Londonu, a zatim diplomirao, na predmetu teorijska fizika, na Univerzitetu Kembridž. Magistarske studije iz oblasti državne administracije završio je na Univerzitetu Harvard, u SAD. Nakon demokratskih promena u Srbiji, oktobra 2000. godine, postavljen je za savetnika ministra ntelekomunikacija SRJ Borisa Tadića, a od juna 2003. godine za savetnika ministra odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora, takodje Borisa Tadića. Od jula 2004. godine savetnik je za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Srbije. U prošloj vladi takodje je bio na mestu šefa diplomatije. Oženjen je, govori nemački i engleski jezik.

Kandidat za ministra odbrane DRAGAN ŠUTANOVAC rođen je 1968. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Mašinskom fakultetu na odseku Hidroenergetika.Završio je specijalne kurseve u SAD, gde je dobio diplomu iz oblasti sprovodjenja zakona i diplomu iz oblasti sigurnosnih pitanja i nadzora. U novembra 2000. godine imenovan je za specijalnog savetnika ministra u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova SRJ, a 2001. godine za pomoćnika ministra u tom ministarstvu. Na parlamentarnim izborima 2000, 2003. i 2007. godine biran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Od 2002. do 2003. je na funkciji predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije, a od 2004. je zamenik predsednika ovog odbora. U prošloj vladi takođe je bio ministar odbrane. Govori engleski, oženjen je, otac dva sina - Predraga i Strahinje.

Kandidat za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu MILAN MARKOVIĆ rođen je 1970. u Beogradu gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Bio je predsednik Skupštine opštine Palilula, beogradski odbornik i potpredsednik parlamenta. U prošloj vladi je bio na istoj funkciji. Predavač po pozivu na specijalističkim studijama Fakulteta bezbednosti i saradnik na istraživačkim projektima. Govori engleski jezik.

Kandidat za ministra trgovine SLOBODAN MILOSAVLJEVIĆ rođen je 1965. u Beogradu. Diplomirao 1990. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na kojem je 1996. odbranio magistarsku tezu, a 2001. godine doktorsku disertaciju iz oblasti makroekonomije i menadžmenta. Bio je ministar za trgovinu, turizam i usluge u Vladi Srbije od 2001. do 2004. godine, a u prethodnoj vladi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Od 2004. do 2007. bio je predsednik Privredne komore Srbije.

Kandidat za ministra rada i socijalne politike RASIM LJAJIĆ rođen je 28. januara 1964. u Novom Pazaru, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. U periodu od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar, a politikom se bavi od 1990. godine i predsednik je Sandžačke demokratske partije. Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ. Posle izbijanja krize na jugu Srbije, u decembru 2000. godine imenovan je za potpredsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. U avgustu 2001. godine imenovan je za potpredsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG. Od jula 2004. predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa MKTJ, a od jula 2006. koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa MKTJ. Od septembra 2005. godine predsednik je Koordinacionog tela za opŠtine Preševo, Bujanovac i Medvedja. I u prošloj vladi, od 2007, bio je takođe ministar za rad i socijalna pitanja, Oženjen, ima dvoje dece. Služi se engleskim i ruskim jezikom.

Kandidat za ministra poljoprivrede SAŠA DRAGIN rođen je 10. juna 1972. u Somboru, diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine. Završio postdiplomske studije na pomenutom fakultetu, smer Genetika i oplemenjivanje domačih životinja, a 2003. godine odbranio magistarsku tezu. Doktorirao 2007. godine na ovom fakultetu iz oblasti molekularne genetike domačih životinja. Poslednje četiri godine obavlja poslove asistenta na predmetu Fiziologija domaćih životinja, a radi i kao saradnik na predmetu Fiziologija - veterinarski smer. U Odeljenju za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu radi na selekciji konja i u Laboratoriji za reprodukciju domaćih životinja. Radio u SAD u laboratorijama za dizajniranje transgenih životinja i za molekularnu genetiku domaćih životinja i u Slovačkoj, gde je na Odeljenju za genetiku i reprodukciju životinja postavio ogled i izradio magistarsku tezu. Nosilac medalja sa prvenstva Balkana i Mediterana u skijanju na vodi. Oženjen. Govori engleski jezik, a služi slovačkim i nemačkim jezikom.

Kandidat za ministra za telekomunikacije i informatičko društvo JASNA MATIĆ rođena je 14. januara 1964. u Beogradu. Diplomirala poslovnu administraciju 2001. godine na Univerzitetu Vašington u SAD, a diplomu inženjera gradjevine stekla 1994. na Univerzitetu u Beogradu. U prošlom mandatu Vlade Srbije bila je državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj, a u ranijem periodiu bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA. Bila je angažovana i kao konsultatnt Svetske nauke. Govori engleski i italijanski, a služi se nemačkim.

Kandidat za ministra omladine i sporta SNEŽANA SAMARDŽIĆ-MARKOVIĆ rođena je 10. marta 1966. godine u Beogradu. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost. Od 2005. do 2007. godine pomočnik ministra za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, nadležna za strateško planiranje, medjunarodnu vojnu saradnju, verifikacioni centar i kopredsedavajuća Grupi Srbija-NATO za reformu odbrane. U Ministarstvu spoljnih poslova od 2001. do 2005. godine radila je u Sektoru bilaterale kao zamenik direktora Direkcije za susedne zemlje, zatim kao zamenik Šefa misije i savetnik u ambasadi SCG u Oslu, i savetnik u Direkciji za Evropu.Tečno govori i piše engleski i norveški jezik, a služi se ruskim. Udata, ima dvoje dece.

Kandidat za ministra zdravlja TOMICA MILOSAVLJEVIĆ rođen je 24. decembra 1955. godine u Kruševcu. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio 1979, postdiplomske studije iz oblasti endokrinologije, enzimologije i metabolizma na tom fakultetu 1983, specijalizaciju Interne medicine 1986, a doktorat medicinskih nauka postao 1988. godine. Potpredsednik G17 plus. Izabran 2005. godine za člana Stalnog komiteta Svetske zdravstvene organizacije za Evropu - rukovodećeg tela WHO-EURO za mandatni period 2005-2008. godine. U tri mandata, od 2002. do 2003, od 2004. do 2006. godine i od 2007. do izbora nove vlade 2008. bio je ministar zdravlja. Obavljao više odgovornih funkcija i rukovodio u više medicinskih ustanova. Autor je 300 naučnih radova publikovanih u stranoj i domačoj medicinskoj literaturi, učestvovao na brojnim seminarima i naučnim projektima u zemlji i inostranstvu, predsednik Komisije za borbu protiv HIV/AIDS-a i Saveta za prava deteta Vlade Srbije, član brojnih stručnih udruženja. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je, otac troje dece.

Kandidat za ministra pravde SNEŽANA MALOVIĆ rođena je u Beogradu, gde je i diplomirala na Pravnom fakultetu 1999. godine. Od 1999. do 2001. radila je kao advokatski pripravnik, pravosudni ispit položila je 2002. godine, a pohađa postdiplomske studije na Pravnom fakultetu. Malovićeva je od 2001. do 2002. godine radila na poslovima zamenika sekretara Ministarstva pravde i lokalne samouprave, a od 2002. do 2003. godine šefa kabineta ministra pravde i lokalne samouprave. Funkciju generalnog sekretara Tužilaštva za ratne zločine obavljala je od 2004. do 2007. godine. Učesnik je mnogih seminara i medjunarodnih konferencija o međunarodnom humanitarnom pravu, ratnim zločinima u regionu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i o državnoj upravi. U prethodnoj vladi bila državni sekretar u istom resoru. Kadar je DS.

Kandidat za ministra za Kosovo i Metohiju GORAN BOGDANOVIĆ rođen je 9. februara 1963. u Raškoj, osnovnu školu završio je u Lešku, srednju u Leposaviću, a Poljoprivredni fakultet u Beogradu.
Od 1992. do 1996. bio je direktor preduzeća "JUKO" u Srbici, od 2002. do 2004. ministar poljoprivrede Kosova i Metohije, a sada radi kao republički poljoprivredni inspektor. Bogdanović živi u Lešku na Kosovu i Metohiji, član je DS-a od 2000. godine. Predsednik je Pokrajinskog odbora DS-a za Kosovo i Metohiju, a član je Predsedništva stranke. Na parlamentarnim izborima 11. maja 2008. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije, a član je pregovaračkog tima Srbije za Kosovo i Metohiju. Kadar je DS.
Oženjen je, otac Uroša i Vasilija, a služi se ruskim i engleskim jezikom.

Kandidat za ministra za Nacionalni investicioni plan VERICA KALANOVIĆ rođena je 19. jula 1954. u Trsteniku, a 1980. završila je postdiplomske studije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Radila je i u više privrednih kolektiva, 2006. izabrana je za potpredsednicu stranke G17 plus, a od 2003. do 2006. bila je poslanik u Skupštini Državne zajednice SCG. Kalanovićeva je od 2003. do 2006. bila šef poslaničke grupe G17 u Skupštini državne zajednice SCG, predsednik Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije, član komiteta za lokalni i regionalni razvoj u Savetu Evrope...Kadar je G17 Plus. Udata je, majka dvoje dece, govori engleski i ruski jezik.

Kandidat za ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje OLIVER DULIĆ rođen je 21. januara 1975. godine u Beogradu, a osnovnu i srednju školu završio je u Subotici. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu, na kome je specijalizirao ortopedsku hirurgiju i traumatologiju. Od 2006. Dulić pohađa master studije iz evropskih integracija i uprave na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Univerziteta Singidunum u Beogradu. On je 1996. bio jedan od lidera studentskog protesta i osnivača Studentske inicijative, koja je koosnivač studentskog pokreta Otpor. Dulić je član DS-a od 1997, a u Predsedništvo DS-a izabran je februara 2006. Bio je poslanik u dva mandata u Skupštini Srbije i Skupštini SCG, gde je bio predsednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije. Govori engleski, služi se mađarskim, a učio je norveški i nemački jezik. Igrao je vaterpolo u saveznoj ligi, a oženjen je Andreom.

Kandidat za ministra rudarstva i energetike PETAR ŠKUNDRIĆ rođen je 21. februara 1947. godine u Gradačcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Tehnološko-metalurškom fakultet u Beogradu. Redovni je profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, a počasni profesor Sankt-Peterburškog Tehnološkog Univerziteta, najstarijeg Tehnološkog instituta i univerziteta u Rusiji. Objavio je više od 200 naučnih i stručnih radova, studija, elaborata i projekata. Član je više strukovnih udruženja i redakcija stručno-naučnih časopisa. Jedan je od osnivača i prvi Generalni sekretar SPS-a, savezni poslanik u Skupštini državne zajednice SCG. Sada je član glavnog odbora SPS-a. Oženjen je. Ima dva sina.

Kandidat za ministra za infrastrukturu MILUTIN MRKONJIĆ rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Završio je Gradjevinski fakultet u Beogradu - katedra za puteve, aerodrome i železnice. Radio je 30 godina na realizaciji najznačajnijih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukure u tadašnjoj Jugoslaviji. Postaje prvi direktor "Saobraćajnog instituta CIP", koji je u periodu njegovog rukovodjenja, sve do 2001. godine, postao najznačajnija istraživačka, razvojna, inženjerska i projektantska kuća u bivšoj Jugoslaviji i u delu Evrope. Posle NATO bombardovanja, rukovodio je direkcijom za obnovu zemlje. Jedan je od osnivača SPS-a, danas je potpredsednik i član Predsedništva SPS-a. Od 2000. godine poslanik je Veća republika u Saveznoj skupštini SRJ, a zatim i Državne zajednice SCG. Od 2006. godine je narodni poslanik SPS-a u republičkom parlamentu i potpredsednik Skupštine Srbije.

Kandidat za ministra prosvete ŽARKO OBRADOVIĆ rođen je 21. maja 1960. godine u Beranama. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao. Objavio je dve naučne knjige i desetak naučnih radova. U periodu od 1998. do 2000. godine obavljao je dužnost zamenika ministra za lokalnu samoupravu u Vladi Srbije, a u prelaznoj Vladi od oktobra 2000. do janura 2001. godine bio je zamenik ministra za visoko obrazovanje. Nastavnik je na Megatrend univerzitetu i na dužnosti dekana na fakultetu za državnu upravu i administraciju istog univerziteta. Narodni poslanik je od janura 2001. godine. Bio je predsednik i zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS-a u Skupštini srbije. Zamenik je predsednika SPS-a od decembra 2006. godine. Govori engleski i služi se francuskim. Oženjen je i ima dve ćerke.

Kandidat za ministra kulture NEBOJŠA BRADIĆ rođen je 1956. u Trsteniku. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1981. do 1996. godine radio je kao reditelj, umetnički direktor i upravnik kruševačkog pozorišta. U sezoni 1996/97. bio je upravnik Pozorišta Ateljea 212. Upravnik i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta je od decembra 2000. godine. Režirao je više od 70 predstava u srpskim, bosanskim i grčkim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju. Režirao je opere i mjuzikle. Osnivač je Beogradskog festivala igre. Profesor je glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je najznačajnijih domaćih poziorišnih nagrada. Oženjen je.

Kandidat za ministra za dijasporu SRĐAN SREĆKOVIĆ rođen je 12. aprila 1974. godine. Potpredsesnik je Srpskog pokreta obnove. Redovne i magistarske studije završio je na Ekonmoskom fakultetu u Beogradu. Pomoćnik generalnog direktora "JAT arways-a", bio pomoćnik ministra trgovine turizma i usluga od 2004. do 2007. godine. Oženjen je, govori engleski jezik.

Kandidat za ministra vera BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ rođen je 6. avgusta 1955. godine u Nikšiću. Diplomirao je i magistrirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorsku tezu iz filozofije odbranio je 1989. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Redovni je profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, predmet filozofija. Od 2000. do 2001. godine ministar vera, kao kandidat Srpske narodne stranke iz Crne Gore, u saveznoj vladi SRJ. Oženjen je i ima dvoje dece.

Kandidat za ministra za ljudska i manjinska prava SVETOZAR ČIPLIĆ rođen je 21. aprila 1965. godine u Novom Sadu. Studije prava završio je u Novom Sadu, gde je i magistrirao. Od 1995. godine zaposlen je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu na katedri za Javno-pravne nauke. Od 2002. do 2007. bio je sudija Ustavnog suda Srbije. Oženjen je, otac dvoje dece.

Kandidat za ministra bez portfelja SULEJMAN UGLJANIN rođen je 20. novembra 1953. godine u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, gde je završio i specijalizaciju. Kao stomatolog radio je 12 godina u Medicinskom centru u Novom Pazaru. Predsednik je Stranke demokratske akcije Sandžaka od 1990. godine i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji. Bio je savezni poslanik u Veću građana.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE