• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplomate po stranačkoj i rodbinskoj liniji

Diplomate u BiH imenuju se po stranačkoj liniji, a u posljednje vrijeme i po rodbinskim vezama, što stvara loš imidž BiH u inostranstvu.

 Diplomate po stranačkoj i rodbinskoj liniji Izvor: MONDO

To je za "Glas Srpske" rekla član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH Milica Marković.

"To stvara vrlo loš imidž BiH u inostranstvu i trebalo bi mnogo raditi da se to promijeni", rekla je Markovićeva i dodala da ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ima značajne instrumente da poboljša stanje u diplomatskoj mreži, ali da se on umjesto toga bavi stranačkim zadacima.

Dosadašnja obuka diplomatskog osoblja BiH mora se podići na viši nivo, čime bi se ujedno povećala i odgovornost, navodi se u analizi stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži, koju je izradilo Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH.

U analizi, koju je MIP izradilo na zahtjev Predsjedništva BiH, predloženo je da se buduće diplomatsko osoblje kvalitetnije obučava kako bi se omogućilo bolje predstavljanje BiH na međunarodnom planu.

"To je potrebno zbog postojeće prakse da se na konzularne poslove u diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) šalju diplomate i radnici iz drugih organizacionih jedinica, a ne Sektora za međunarodno-pravne i konzularne poslove" , navode iz MIP-a.

Predsjedništvo BiH je početkom ove godine imenovalo najmanje 20 novih ambasadora, a podaci o njihovim kompetencijama nisu poznati.

BiH ima ukupno 56 DKP-ova u svijetu, od toga 44 su ambasade u kojima su zaposlena 274 radnika, te šest diplomatskih misija i šest konzulata u kojima radi 96 radnika. Na rad jedne ambasade godišnje se potroši od 500.000, pa do nekoliko miliona KM. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE