• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fond za povratak na plate potrošio skoro 400.000 KM

Fond za povratak BiH prošle godine potrošio je 460.186 KM, od čega je 390.158 KM otišlo na bruto plate i naknade 12 zaposlenih.

 Fond za povratak na plate potrošio skoro 400.000 KM Izvor: MONDO

Kako pišu "Nezavisne novine", za osam radnika našlo se i 2.463 KM za stimulacije, a najmanja je iznosila 139 KM.

Iznajmljivanje poslovnih prostorija od januara do marta 2011. godine fond je platio 11.300 KM.

U Finansijskim izvještajima fonda za 2011. godinu na poziciji tekući grantovi za program povratka izbjeglica iznosili su 56.570.090 KM, a potrošeno je 38.459.856 KM.

U BiH, prema procjenama, oko 150.000 izbjeglih i raseljenih još čeka da se vrati u svoj dom, a među njima je i 7.000 onih koji žive u kolektivnim centrima, pišu "Nezavisne novine".

U 2011. godini nije bilo budžeta za potrebe povratka, a ove godine na nivou BiH za te namjene je izdvojeno 1,5 miliona KM.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji krajem aprila u Sarajevu za BiH prikupljeno je oko 70 miliona KM, a tim novcem povratak bi trebalo da bude pokrenut iduće godine kada se očekuje realizacija prvih projekata.

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH Mirhunisa Zukić smatra da Fond za povratak BiH, koji je formiralo Predsjedništvo BiH, nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, odnosno Aneksom 7.

"Taj Fond još od 1996. godine trebalo je da bude organizacijska jedinica koja bi prikupljala novac za naknade šteta, povratak, rekonstrukciju. To se nije desilo, pa je fond na sprovođenje pomenutog aneksa samo djelimično odgovorio", rekla je Zukić.

Pomoćnik minstra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta rekao je da je tek u posljednje tri godine Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH, koja raspoređuje novac fonda, uspjela da riješi krupna pitanja, a pogotovo raspuštanje kolektivnih centara u Bratuncu, Srebrenici i Kotor Varošu.

Direktor fonda za povratak BiH Mlađen Božović kaže da je problem kritika na račun te institucije odnos raspodjele sredstava među tri naroda u BiH.

"Kritiku više zaslužuju oni koji donose političke odluke, jer je fond praktično koordinator aktivnosti i posrednik u rješavanju problema, o čemu odlučuje nadležna komisija", rekao je Božović i ističe da je prošle godine potrošeno oko 38 miliona KM za ranije odobrene projekte.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE