• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Samo jedinstvena vlada može biti efikasna

Boris Tadić izjavio je da su reforma i modernizacija društva suštinski cilj nove Vlade Srbije

 Tadić: Samo jedinstvena vlada može biti efikasna Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su reforma i modernizacija društva, kao suštinski cilj nove Vlade Srbije, ostvarljivi samo ako vlada bude ujedinjena oko zajedničkih principa i sistema vrednosti.

"Članstvo u Evropskoj uniji je samo formalni cilj nove vlade, a suštinski je reforma i modernizacija društva", izjavio je predsednik Tadić agenciji Tanjug povodom formiranja Vlade Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu.

"Da bismo sve to uradili moramo da promenimo naš sistem vrednosti, da se ne sukobljavamo i ne delimo, i da se objedinimo oko zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

On je objasnio da to svakako ne znači gubitak različitosti u mišljenju i poništavanje demokratije.

"Naprotiv, to znači pojačavanje demokratskih institucija, i tako će Srbija postati jedno moderno evropsko društvo", ocenio je predsednik Srbije.

Efikasnost nove vlade zavisisće, prema njegovim rečima, od toga da li će oni koji čine vladu raditi kao tim i prihvatiti zajedničke vrednosti.

"Moramo da vladu ujedinimo i učinimo timskom organizacijom. Kao i sportski timovi, tako i vlada može postići uspeh samo ako među ljudima koji rade u vladi postoji poverenje, zajedništvo i timski cilj i rad", smatra Tadić.

On je rekao da bi više voleo da je Vlada Srbije manja, jer bi time bili stvoreni i formalni preduslovi njene efikasnosti.

Međutim, "broj ministara i potpredsednika u vladi ne mora da bude prepreka njenoj efikasnosti, ukoliko se ona dobro organizuje", rekao je predsednik.

Vlada, takođe, mora da ispunjava svoje rokove i ciljeve koje premijer treba da definiše na samom početku mandata, a ministri moraju da ispunjavaju ciljeve vlade.

Tadić je ukazao da će vlada, ako sve to bude ostvareno, biti efikasna, a ako ne bude ostvareno - moraće da se traga za novim rešenjima.

"Uvek je moguća u budućnosti rekonstrukcija vlade, ali ovoj vladi u svakom slučaju treba pre toga dati veliku šansu jer ona to zaslužuje. Ja vladi poklanjam svoje poverenje, ali pratim način na koji će ona raditi, kao i svi ostali građani", istakao je Tadić.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je da je koalicija SPS-PUPS-JS napravila dobar izbor ulaskom u vladu sa listom Za evropsku Srbiju.

"Koalicija SPS-PUPS-JS neće biti u vladi da bi podržala nečiju politiku, već će politku i voditi i snositi odgovrnost za nju", rekao je Dačić novinarima u skupštini posle izbora vlade.

On je podsetio da je sporazumom dogovoreno da se nova vlada zasniva na pet principa - odbrana državnih i nacionalnih interesa, evropske integracije, socijalna pravda, ekonomski razvoj i borba protiv korupcije i kriminala.

Zamenik premijera, koji je ujedno i ministar unutrašnjih poslova, zahvalio je dosadašnjem ministru Draganu Jočiću na svemu što je učinio u borbi protiv korupcije i organiozvanog kriminala.

Najavio je da će u utorak posetiti svog prethodnika, koji se od januara ove godine oporavlja od posledica teške saobraćajne nesreće.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da je formiranjem nove vlade u Srbiji stvorena šansa da se ostvari politička stabilnost u naredne četiri godine.

Đelić je, u izjavi RTS-u, rekao da nova vlada ima šansu da na svim nivoima - u Republici, pokrajini, lokalnoj samoupravi i u Beogradu, ima koherentnost u smislu političkog delovanja.

On je istakao da ove godine predstoji promena ličnih karata, putnih isprava i automobilskih registarskih tablica, što vodi mogućnosti ukidanja viza i u bezbednosnu situaciju, u kojoj se neće dogoditi da neko dobije ličnu kartu ili pasoš, a da za to nije imao pravo, kao i manjem maltretiranju građana kada vozilom izađu iz zemlje.

Đelić je rekao da će se baviti evropskim integracijama, ekonomijom i novim zaduženjem - naukom i tehnološkim razvojem, što vidi kao afirmaciju znanja u društvu i pitanje koje je zapostavljeno u poslednjih osam godina.

Đelić očekuje da Srbija do kraja godine postane kandidat za EU, da ukine vize i da se kvalifikuje za strukturne fondove koje će upotrebiti za razvoj manje razvijenih područja, za poljoprivredu i za razvoj edukacije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE