• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić se izvinio zbog ponašanja u sudnici

General Ratko Mladić izvinio se nakon što je upozoren da bi protiv njega mogle biti preduzete mjere ako bude nastavio da viče i vrijeđa svjedoke.

 Mladić se izvinio zbog ponašanja u sudnici Izvor: MONDO

Izvinjenje je prenio glavni branilac Branko Lukić, nakon rasprave na kojoj je pokušao da objasni da optuženi govori glasno, jer se još nije oporavio od posljedica tri moždana udara. Lukić je, istovremeno, obećao da će odbrana učiniti sve da se ne ponove ispadi optuženog do kojih je došlo prilikom saslušanja svjedoka.

Odlukom sudija, u prvoj pauzi je skinuta oznaka povjerljivosti sa dijela rasprave na kojoj je Lukić prenio izvinjenje generala Mladića.

Sudije smatraju da je "u interesu pravde i u njegovom interesu da se ukine povjerljivost“, saopštio je predsjedavajući Bakone Moloto.

U glavnom pretresu okončano je svjedočenje irskog pukovnika Kolma Dojla, pripadnika Evropske posmatračke misije u BiH od oktobra 1991. do marta 1992. godine, a zatim do avgusta 1992. ličnog izaslanika Lorda Karingtona.

Zastupnik odbrane Dejan Ivetić dokazivao je da je TV stanica u Sarajevu bila legitimna meta, jer su se u njoj nalazili pripadnici "zelenih beretki“, dok je optužba od svjedoka tražila da potvrdi da nije vidio ni oružje, ni naoružane osobe u zgradi televizije. On se složio da bi televizijska stanica mogla da predstavlja legitimnu vojnu metu, a pošto je i „državna institucija“, status bi zavisio „od okolnosti“.

Dojl je istakao da se "mora dobro ispitati legitimnost cilja“, navodeći da ga je "Radovan Karadžić uvjeravao da se to neće dogoditi“.

Svjedok je odbacio primjedbu da su pripadnici Posmatračke misije donosili ocjene o tome ko je kriv za napade na civile u Sarajevu prije dobijanja konačnih rezultata istraga.

Dojl je potvrdio da je njegova politička ocjena bila da je "muslimanska strana bila ta kojoj nije odgovaralo da dođe do otvaranja sarajevskog aerodroma, jer bi tako lakše izazvali međunarodnu intervenciju“.

U dodatnom ispitivanju tužiteljke Lorne Boltnon, pukovnik Dojl je izjavio da, „koliko je njemu poznato, Srpska demokratska stranka nikada nije pred Ustavnim sudom zvanično pokrenula pitanje zakonitosti reFerenduma“ poslije kojeg je proglašena nezavisnost BiH.

Tužilaštvo je danas trebalo da započne saslušanje zaštićenog svjedoka RM-115, ali se on, zbog bolesti, nije pojavio u sudnici. Očekuje se da svjedok započne da daje iskaz u ponedjeljak, a ukoliko on ne bude mogao da svjedoči, biće saslušan naredni zaštićeni svedok, RM-147.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE