• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrki medvjed hara čelinačkim selima!

Mrki medvjed usmrtio je tri koze i jarca u selu Voškari u čelinačkoj opštini na čijem području je ovog ljeta ubio 27 grla razne stoke.

 Mrki medvjed hara čelinačkim selima! Izvor: MONDO

Osim toga, medvjed je uništio 10 društava pčela i dva voćnjaka!

Medvjedi su sve ove štete nanijeli u Popovcu, Lipovcu, Miloševu, DŽombama, Voškarima i Čelincu Gornjem.

Mještani sela, koja gravitiraju lipovačkim šumama, pričaju da su štete znatno veće jer nisu sve prijavljene opštinskoj komisiji za procjenu. U Lovačkom udruženju "Fazan" ističu da su štete procijenjene na oko 10.000 KM.

Koze i jarac, koji su vlasništvo Željka Blagojevića Čaka, medvjed je napao u noći između nedjelje i ponedjeljka u štali na obroncima Visa Lipovca.

Blagojević kaže da to nije prvi put da medvjed atakuje na njegovu mini-farmu kojom prehranjuje dvoje male djece.

U više navrata Blagojević se čak i nadguravao sa šumskim vladarem. "Medvjedi su se toliko osiliili da sam sinoć ja morao popustiti i ustuknuti", priča Blagojević, poznati ultramaratonac iz ovog kraja.

Nedavno je u selu Miloševo masakrirao stado ovaca porodice Marjanović, a medvjed je pred sobom otjerao jednu svinju iz dvorišta u šumu. Svinja je jedva uspjela da umakne, ali je bila prilično izranjavana.

LJudi su u strahu jer medvjede sreću gdje se najmanje nadaju, pošto nerijetko ulaze u sela.

Lokalno stanovništvo tvrdi da ih u ovom području ima najmanje dvanaest i da su, što je još gore, prilično nervozni. Oni, koji su pretrpjeli štete, žale se da im obeštećenja kasne.

U Lovačkom udruženju "Fazan" iz Čelinca priznaju da je situacija kritična.

Lovočuvar Zoran Oraščanin procjenjuje da u rejonu Lipovca, gdje medvjedi uglavnom i čine štete, ima pet do šest medvjeda, a da su još dva u rejonu Uzlomca gdje su dosta miroljubiviji.

On dodaje da te procjene potvrđuju da su se medvjedni dosta namnožili u čelinačkom lovištu jer ih po lovnoj osnovi ne bi trebalo biti više od tri.

Oraščanin napominje da će procijenjenu štetu, gdje su nadležne komisije obavile uviđaj, obeštiti Minsitarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, opština Čelinac i Lovačko udruženje.

Prije nepune dvije godine u rejonu Lipovca odstrijeljen je jedan kapitalni primjerak mrkog medvjeda što je izazvalo oštro reagovanje raznih udruženja za zaštitu prirode i životinja.

Blagojević, čija je stoka stradala prošle noći, ali i drugi domaćini pitaju gdje su sada predstavnici tih udruženja da ih štite.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE