• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet RS: Manje para građanima i djeci, više crkvi

Rebalansom Budžeta RS predviđeno manje sredstava za povrat poreza građanima, dok će vjerske organizacije umjesto 300.000 dobiti 5,5 miliona KM.

 Budžet RS: Manje para građanima i djeci, više crkvi Izvor: MONDO

Najveće uštede u rebalansiranom Budžetu za 2012. godinu Vlada neće napraviti na materijalnim troškovima kako je najavljivala, već na povratu poreza građanima, saznaje "Capital.ba".

U prijedlogu Rebalansa budžeta, koji je u posjedu Capitala, najveće umanjenje je na stavci za povrat poreza iz prethodnih godina. Umjesto budžetom predviđenih devet biće izdvojeno samo dva miliona KM.


Građani će ostati i bez dodatnih pola miliona za povrat poreza na dohodak u ovoj godini.

Stavke za stručne usluge i poseban materijal su istina smanjene za 4 miliona, ali manje je para i za ostalo.

Uštediće se jedan milion na izgradnji objekata za djecu, te na subvencijama u šumarstvu i te dva miliona KM na transferu Fondu PIO, navodi capital.ba.

Devet miliona je odvojeno za invalidnine po sporazumu sa Boračkom organizacijom RS.No niko do sada nije spominjao drugo najveće povećanje u rebalansiranom Budžetu. Umjesto 300 000, Vlada će vjerskim organizacijama dati 5,5 miliona KM, što je povećanje za 1733 odsto.

Javnim medijima stavka je povećana 111% ili 1,5 miliona KM više nego što je predviđeno budžetom za ovu godinu.

Para ove godine neće biti za početak rada dvije nove institucije: Zavoda za prostorno planiranje i Zavoda za građevinarstvo.

Iznenađenje je i nova stavka u Rebalansu – izdvajanje 50 hiljada maraka za “rad kancelarije RS u Mostaru”, dok je za saniranje posljedica elementarnih nepogoda predviđeno samo 40 hiljada maraka.

Nešto veće grantove dobiće oblast kulture, te poboljšanje efikasnosti firmi, za bolje uslove u zdravstvenim ustanovama i RTRS.

Grantovi su smanjeni: za operativne namjene MUP-u, za nacionalne manjine, kulturi Brčko distrikta i studenskim organizacijama.

Neće se štedjeti na svemu. Troškovi reprezentacije su veći za 100 hiljada KM. Naknade očito nisu dirane. Naprotiv, one su veće za 88 hiljada maraka.

Građani možda ne mogu očekivati povrat poreza, ali neki od njih mogu više medalja. Za ovu namjenu Kabinetu predsjednika Srpske budžet je povećan za 108 odsto, navodi Capital.ba.

Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uložiće veliki broj amandmana na Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, a u narednih nekoliko dana donijeće konačnu odluku da li će prisustvovati posebnoj sjednici parlamenta koja je zakazana za 4. septembar, izjavio je šef ovog kluba Vukota Govedarica, prenosi Srna.

Nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik DP-a Dragan Čavić rekao je novinarima da je poslanička grupa DP-a podržala održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, jer je to, naveo je, prilika da se vidi šta je to sastavni dio stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Čavić je najavio da će poslanička grupa DP-a zatražiti da Vlada Republike Srpske dostavi parlamentu na uvid pismo namjere, jer je to dokument na osnovu kojeg je Vlada zatražila rebalans.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće 4. septembra na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta za 2012. godinu.

Na sjednici će, takođe, po hitnom postupku biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2012. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je Kolegijum utvrdio jednoglasno dnevni red i termin održavanja 10. posebne sjednice Narodne skupštine, zbog čega ne vidi razlog da bilo ko bojkotuje i ne bude prisutan na sjednici parlamenta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE