• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkazana sjednica Predstavničkog doma FBiH

Otkazana sutrašnja sjednica Predstavničkog doma FBiH, nakon što je danas Ustavni sud osporio legalnost odluka sa sjednice održane 26. juna

 Otkazana sjednica Predstavničkog doma FBiH Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić otkazao je sutrašnju sjednicu Doma na kojoj je trebalo da bude razmatran rebalans budžeta FBiH za ovu godinu.

Sjednica je otkazana nakon što je danas Ustavni sud FBiH osporio legalnost odluka Predstavničkog doma sa sjednice održane 26. juna kada su smijenjeni članovi Kolegijuma Doma Denis Zvizdić i Stanko Primorac.

Ustavni sud FBiH donio je danas presudu kojom se utvrđuje da je ova sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je povrijeđen Ustav FBiH.

Odluke sa ove sjednice Predstavničkog doma, takođe, donesene su suprotno Poslovniku doma i Ustavu FBiH, saopšteno je danas iz Ustavnog suda.

Smijenjeni predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić rekao je da se današnjom odlukom Ustavnog suda poništavaju svi zakoni i odluke koje je Predstavnički dom Parlamenta FBiH donio od 26. juna.

Zvizdić je izjavio Federalnoj televiziji da će Kolegijum Predstavničkog doma u narednim danima zakazati novu sjednicu doma na kojoj će biti razmatran rebalans budžeta FBiH.

Iz federalnog parlamenta najavljeno je da će se rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH čiji je izbor osporen današnjom odlukom Ustavnog suda FBiH obratiti sutra na konferenciji za novinare.

Na sjednici Predstavničkog doma 26. juna Zvizdić je smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg kao kadar SDA, a umjesto njega je imenovan Fehim Škaljić iz SBB-a BiH.

Smijenjen je i potpredsjedavajući Stanko Primorac, član Hrvatske stranke prava, a na njegovo mjesto imenovan je Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Nova parlamentarna većina u federalnom Parlamentu proglašena je nakon što je SDP BiH objavio raskid koalicije u BiH sa SDA.

U novoj većini, sa SDP-om su dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH (SBB).

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE