• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić se žalio da se ne osjeća dobro

General Mladić požalio se da se ne osjeća dobro, ali se ubrzo vratio u sudnicu na nastavak saslušanja svjedoka

 Mladić se žalio da se ne osjeća dobro Izvor: MONDO

General Ratko Mladić požalio se danas u toku pauze na glavnom pretresu na suđenju u Haškom tribunalu da se ne osjeća dobro, ali se ubrzo vratio u sudnicu na nastavak saslušanja svjedoka fejzije Hadžića.Branilac Miodrag Stojanović obavijestio je pretresno vijeće na početku druge sjednice da su advokati u pauzi razgovarali sa svojim branjenikom o reorganizaciji pitanja i da je on bio "vrlo uznemiren, crven u licu i govorio je uzbuđeno".

Predsjedavajući sudija AlFons Ori tražio je da se vijeću saopšti da li se optuženi odriče prava da bude prisutan u sudnici, napominjući da u tom slučaju treba razmotriti pitanje nastavka postupka i utvrditi zdravstveno stanje Mladića. "Vijeće već ima iskustvo da je optuženi izjavio da se ne osjeća dobro, a da zdravstveni izveštaji to nisu potvrdili“, rekao je Ori.

Nakon kraće pauze za konsultacije, u sudnicu su se vratili i zastupnici odbrane i optuženi. General Mladić je ostao u sudnici do kraja zasjedanja i nastavio je da sa advokatima komunicira pisanim porukama.

Svjedoka Hadžića iz sela Mjehovina, u opštini Kalinovik, inače rodnoj opštini generala Mladića, svjedočio je o hapšenjima i maltretiranju muslimanskog stanovništva, o čemu je u Hagu ranije dao iskaz na suđenju bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku.

On u toku rata nije vidio generala Mladića nijednom i, kako je rekao u unakrsnom ispitivanju branioca Miodraga Stojanovića, sjeća ga se iz školskih dana i dana mladosti, kada su kao djeca "igrali lopte". "Prije rata nisam čuo ništa loše o Ratku Mladiću“, dodao je svjedok.

Hadžić je opisao kako je u junu 1992. zatočen najprije u osnovnoj školi, a zatim u Kazneno-popravnom domu u Foči, gdje je, kako je rekao, bio prebijen. Svjedok je ispričao da je 5. avgusta 1992. preživio masovno ubistvo u Jalašačkom Polju.

Tužilaštvo je zatim saslušalo zaštićenog svjedoka RM-010, iz sela Biljani u opštini Ključ. Svjedok RM-010 je ispričao da je 10. jula 1992. preživio masovno ubistvo u Biljanima.

On je rekao da je toga dana oko škole, gdje je bio zatočen, ubijeno oko 150 ljudi, a kasnije još 70 zatočenika kojima je rečeno da će autobusima biti prevezeni do Ključa.

Iskaz svjedoka RM-010 nastavlja se sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE