• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski logoraši: Amerika da izruči Azru Bašić!

Bivši srpski logoraši iz Dervente zahtijevaju od Suda BiH da zatraži od SAD izručenje Azre Bašić da bi joj se u BiH sudilo za ratne zločine.

 Srpski logoraši: Amerika da izruči Azru Bašić! Izvor: MONDO

Bašićeva je počinila zločine nad srpskim civilima, zatočenim u logorima u Derventi.

Bašićevoj se stavlja na teret ubistvo dva logoraša i nehumano postupanje i maltretiranje i ponižavanje drugih logoraša.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević smatra da američke vlasti, udovoljavanjem zahtjevu advokata Bašićeve, namjerno odugovlače izručenje.

"Postoje čvrsti dokazi da je Azra Bašić počinila ratni zločin. Te činjenice su prezentovane i poznate, pa ne postoje nikakvi razlozi za zadržavanje Bašićeve u Americi.

Slično se dešava i sa Almasom Nezirevićem, na čije izručenje se čeka više od dvije godine", ističe Knežević.

Jedan od onih koji su zapamtili torturu Azre Bašić jeste Mile Kuzmanović (53).

"Bila je nižeg rasta, bucmasta, a iz očiju je izvirala mržnja. Ne mogu opisati sve metode koje je primjenjivala samo da bi logorašima bilo što teže", prisjeća se Kuzumanović.

Jeziva je priča kako je, naočigled ostalih logoraša, nakon što su se nad njim iživljavali ostali čuvari logora, Azra u vrat logoraša Blagoja Đuraša zabola vojnički nož. "Krv je šikljala na sve strane. Azra je nas ostale logoraše tjerala da ližemo tu krv" - sjeća se Kuzmanović i dodaje da je ritual nastavljen veseljem i igrom oko mrtvog Đurašovog tijela.

Srpski logoraši u Domu JNA bili su izloženi strašnim torturama, koje mnogi nisu izdržali. Iživljavanje nad zatočenicima nastavljeno je i nakon prebacivanja logoraša u logor "Rabić".

"Nas je, po Azrinom naređenju, tukao ko god je stigao i mogao. LJudi su plakali, molili da ih ubiju samo da bi se na taj način spasili muka. U jednoj prostoriji, veličine tridesetak kvadrata, bilo nas je više od šezdeset. Prostorija je bila bez svjetlosti, puna vode. Onako isprebijanim davali su nam so da jedemo, a onda smo po dva-tri dana bili bez vode", prisjeća se Mile logoraških dana.

Dobro se sjeća batina koje je dobio od Azre. "Znala me tući do iznemoglosti. Gubio sam svijest. Skidala mi je odjeću, a potom nogom udarala po polnom organu. Često je znala govoriti da će mi odsjeći polni organ" - navodi Mile.

"Polomila mi je šest rebara, glavu gotovo smrskala. Iz logora sam izašao kao gotovo stopostotni invalid", ispričao je Kuzmanović svoju priču o danima i mukama provedenim u hrvatskim logorima.

Kuzmanović je čuo da je Azra došla iz Rijeke, zajedno sa pripadnicima Riječke zloglasne jedinice, koja je u Derventi počinila stravične zločine nad Srbima. Kaže i da je njen suprug - nekadašnji berberin iz Dervente Nedžad Bašić - takođe činio zločine.

Više od 400 derventskih Srba prošlo je kroz hrvatsko-muslimanske kazamate; nad njima su vršena nečuvena zlostavljanja, silovanja, batinjanja. Od posljedica torture mnogi logoraši su kasnije umrli ili su trajni invalidi.

Azra Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, zatražila je od saveznog suda u Leksingtonu u američkoj saveznoj državi Kentaki da blokira njeno izručenje BiH i da bude oslobođena iz zatvora.

Sudija američkog Saveznog suda Robert Vijer saopštio je 28. jula da bi Bašićeva mogla biti izručena BiH.

NJen advokat Petrik Neš podnio je sudu takozvani habeas korpus akt ili zahtjev za direktnu sudsku istragu o legalnosti lišavanja slobode.
Neš tvrdi da je Bašićeva nezakonito uhapšena i da ne treba da bude izručena BiH.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je, kao pripadnica Hrvatske vojske, učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE