• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Birokratske muke mladog profesora

Profesor sociologije Saša Knežić (24) iz Banjaluke ne može da nađe posao, jer ga biro rada vodi kao diplomiranog sociologa

 Birokratske muke mladog profesora Izvor: MONDO

Saša Knežić (24) iz Banjaluke tvrdi da, iako je završio fakultet i stekao zvanje profesora sociologije, više od godinu dana ni u jednoj školi ne može da konkuriše za posao jer ga u banjalučkom birou za zapošljavanje vode kao diplomiranog sociologa.

U razgovoru za "Press RS", Knežić naglašava da su mu na birou "objasnili" da je to zbog toga što je u Srpskoj još na snazi šifrarnik zanimanja iz 1985. godine, u kojem jednostavno ne postoji zvanje profesor sociologije.

Rečeno mu je da će tako biti sve dok iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ne dostave pravilnik o izmjenama i dopunama akademskih zvanja, iako, kako kaže, Odsjek sociologije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci postoji od 2007. godine.

"Tada je Odsjek sociologije i filozofije, koji je bio na Filozofskom fakultetu, podijeljen na dva odsjeka, sa zvanjima profesor sociologije i profesor filozofije. Diplomirani sociolog se postaje sa tri godine, a ja sam završio četiri. Fakultet sam završio prije roka, ali sam već počeo da strahujem da zbog ove administrativne barijere ni u dogledno vrijeme neću uspjeti da se zaposlim", ogorčen je Knežić.

Prema njegovim riječima, samo u posljednjih mjesec dana konkurisao je u pet srednjih škola, gdje je dobio identično objašnjenje: njima ne treba diplomirani sociolog, nego profesor za ovaj predmet.

"Ogorčen sam jer ja i jesam profesor sociologije, kako mi stoji i u diplomi. U školama traže uvjerenje sa biroa da sam nezaposlen, u kojem, međutim, piše da sam diplomirani sociolog. Na biro sam se prijavio prošle godine, neposredno pošto sam završio fakultet, i ne sluteći kakve me muke čekaju. Na kartonu i u radnoj knjižici uredno su upisali da sam profesor, ali je pored tog zvanja stavljena šifra diplomiranog sociologa. Već mjesecima pokušavam da objasnim da to nije isto i da mi pravi velike probleme, ali badava. Iste muke prošao sam i u avgustu prošle godine, kad sam takođe nekoliko puta pokušao da konkurišem za posao", priča Knežić.

On naglašava da su ga sa banjalučkog biroa za zapošljavanje slali i u Zavod za statistiku RS, ne bi li tamo nešto uspio da riješi.

"Međutim, u ovom zavodu su se nasmijali kad sam rekao zašto sam došao i poručili da povodom toga ništa ne mogu da urade. Pisao sam i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ali mi do danas nisu odgovorili da li će i šta preduzeti povodom ovog problema. Možda je moj dopis zagubljen, pa ću ih opet kontaktirati. Godinu dana obigravam oko škola i džaba im objašnjavam da imam zvanje profesora, jer je njima mjerodavna potvrda o nezaposlenosti sa biroa.

Nije mi jasno ko bi trebalo da se pozabavi ovim administrativnim haosom, jer moje kolege i ja zbog toga trpimo mnogo. Jedna koleginica iz Mrkonjić Grada muči istu muku, samo što su, za razliku od mene, nju proglasili profesorom sociologije i filozofije. I ona je odbijena na konkursu, jer škola u kojoj je pokušala da se zaposli traži samo profesora sociologije, što ona i jeste", naglašava Knežić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da im nije jasno zašto Knežiću na birou do sada nisu izdali uvjerenje sa zvanjem profesora sociologije, jer za to ne postoji nikakva pravna prepreka.

"Na listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja koja se stiču u RS i koja je sastavni dio Uredbe o korišćenju akademskih titula i sticanju stručnih i naučnih zvanja navedeno je zvanje profesor sociologije", kaže portparol ovog ministarstva Branka Rogač i dodaje da se Knežić zbog tog problema do sada nije obraćao Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

"Kad nam se obrati, od Zavoda za zapošljavanje RS tražićemo da se ta situacija razriješi",  naglašava Rogač.

S druge strane, u Zavodu za zapošljavanje RS nismo uspjeli da saznamo da li su upoznati sa Knežićevim problemom i kako se dešava da mu u banjalučkoj filijali izdaju praktično neupotrebljivo uvjerenje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE