• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP i Poreska uprava formiraju zajednički tim

MUP i Poreska uprava Republike Srpske formiraće zajednički tim koji će u roku od 15 dana predložiti model za bolju razmjenu informacija

 MUP i Poreska uprava formiraju zajednički tim Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Poreska uprava Republike Srpske formiraće zajednički tim koji će u roku od 15 dana predložiti mjere za regulisanje neriješenih pitanja dvije institucije i predložiti model za bolju razmjenu informacija, dogovoreno je na sastanku resornog ministra Stanislava Čađe sa direktorom Poreske uprave Zorom Vidović.

Čađo je rekao da će prijedlozima tima biti definisano objedinjavanje zajedničkih angažmana koji proizilaze iz zakonskih nadležnosti ovih institucija radi veće efikasnosti.

On je dodao da je Vlada odlučna da se energičnije hvata u koštac sa problemom korupcije.

Direktor Poreske uprave Zora Vidović rekla je da će operativni tim iznijeti probleme sa kojima se susreću obje institucije, s obzirom da imaju mnogo dodirnih tačaka u radu.

Ona je naglasila potrebu efikasne razmjene informacija između dvije institucije, uz napomenu da će u narednom periodu primjena mjera za njeno poboljšanje imati značajan efekat na punjenje republičkog budžeta.

"Nas prvenstveno interesuju poreske utaje, ali u našim predmetima nailazimo i na druga krivična djela, koja prepuštamo MUP-u, dok MUP u svojim predmetima nailazi i na poreske utaje koje prepušta nama", rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Poreska uprava ima mnogo predmeta za koje ne može pokrenuti prinudnu naplatu zbog nedostatka ljudi, ali je broj rješenja Uprave, kojih je ranije bilo na hiljade, sada do 70.

"Kazne prinudnom naplatom veoma je neefikasno naplaćivati, jer je taj postupak skup", pojasnila je Vidovićeva.

Ona je dodala da u Poreskoj upravi neće biti dilema da se procesuiraju korumpirana lica.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da će efikasnijim mehanizmom razmjene informacija biti omogućeno da se na terenu momentalno u istragu Poreske uprave uključi lice iz MUP-a i obrnuto, da bi se predmeti brzo okončavali.

"Na ovaj način razmjenjivaćemo podatke o ukupnom privrednom kriminalitetu, čime ćemo uvezati rad odjeljenja za finansijske istrage prilikom oduzimanja nelegalno stečene imovine", naveo je Vasić.

Predstavnik Sektora za istrage, kontrolu i obavještajne poslove u Poreskoj upravi Dušan Đenić rekao je da je u prvih šest mjeseci podneseno devet izvještaja za poreske utaje, kojima je budžet oštećen za 5,5 miliona KM. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE