• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pješke od Banjaluke do Ostroga

Mirko Majkić (41) iz Banjaluke riješio je da u slavu svetog Vasilija Ostroškog prepješači put od Banjaluke do manastira Ostrog.

 Pješke od Banjaluke do Ostroga Izvor: MONDO

On kaže da je prije pola godine, proučavajući pravoslavnu literaturu i obilazeći manastire širom Srpske i Srbije, pronašao novu duhovnu snagu i da mu je ideja o hodočasničkom putovanju do Ostroga došla iznenada, „po božjem proviđenju", piše "Press RS".

Majkić vjeruje da bi za petnaestak dana pješice mogao da pređe put koji predstavlja izazov čak i za dobro istrenirane maratonce.

"Želja da pješke krenem put Ostroga pojavila mi se prije tri sedmice. Pismeni blagoslov za ovo hodočasničko putovanje dobio sam i od svojih duhovnika iz Hrama Svete trojice u Banjaluci. Na put krećem samo sa osnovnim stvarima kao što su vreća za spavanje, ruksak, pribor za higijenu i nešto novca za hranu koji sam dobio zahvaljujući dobročinstvu sponzora i prijatelja. Ako Bog i sveti Vasilije daju, očekujem da bih u Ostrog mogao da stignem najkasnije do 15. septembra", priča za Press RS Mirko Majkić.

Ističući da nikad prije nije pokušao sličan podvig, ali da vjeruje da će mu zdrav život i svakodnevno pješačenje u prirodi pomoći da pređe put, kako je izračunao, od oko 630 kilometara, Majkić kaže da je planiranom maršrutom predvidio obilazak gotovo cijele Srpske.

"Ne želim da pravim prečicu prolazeći kroz Federaciju BiH. Pješačiću isključivo kroz gradove Srpske, tako da ću ići koridorom kroz Posavinu, a zatim preko Bijeljine, Zvornika i Foče doći do Hercegovine i Trebinja. Poslije toga prelazim granicu Crne Gore i pravac Nikšić, a zatim do manastira Ostrog. Posljednjih mjeseci i godina redovno sam pješačio između 10 i 15 kilometara dnevno i nalazim se u dobroj fizičkoj kondiciji. Podršku za ovo hodočašće dobio sam od porodice i prijatelja, tako da imam ogromnu volju da u slavu Boga posjetim manastir Ostrog, gdje nikad ranije nisam bio, kaže Majkić.

San pod vedrim nebom

Na pitanje gdje planira da spava tokom pokloničkog putovanja i da li će ga obeshrabriti hladniji i kišni dani koje su meteorolozi predvidjeli već početkom sljedeće sedmice, Mirko odgovara da je čvrsto riješio da spava pod vedrim nebom jer, kako kaže, jedino na taj način može da ispuni svoj zavjet Bogu.

"Vreća za spavanje će narednih dana biti moje jedino sklonište i krov nad glavom. Hodočašće u našoj pravoslavnoj vjeri predstavlja put na kome smo spremni i žrtvovati se za milost božju. Putovanje na kome bih koristio prednosti modernog života ne bi bilo ono što želim i što je svrha ovog puta", priča Majkić.

Njegov plan je da prvog dana, ako ga noge i vrijeme posluže, prepješači put od Banjaluke do Dervente, a poslije će vidjeti kako dalje. U manastiru Ostrog planira da ostane dan ili dva, a poslije će se autobusom vratiti u Banjaluku.

"Imam veliku želju da se jednog dana zamonašim i u potpunosti posvetim duhovnom uzdizanju. Ovo hodočašće je samo jedan stepenik na tom putu", poručio je Mirko Majkić, a zatim pravo krenuo na dug put prema čuvenom manastiru u Crnoj Gori.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE