• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Van Rompej: Nastaviti političke i ekonomske reforme

Van Rompej poručio u Sarajevu, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, da je potrebno da budu nastavljene političke reforme.

 Van Rompej: Nastaviti političke i ekonomske reforme Izvor: MONDO

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej poručio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, da je potrebno da budu nastavljene političke i ekonomske reforme koje će ubrzati put BiH u EU i donijeti direktne koristi za građane BiH.

"Kredibilan zahtjev za članstvo u EU zahtijevaće snažnu političku volju kako bi bile riješene trenutne prepreke. Pozivam političke predstavnike u BiH da nadvladaju razlike i da se usaglase oko zajedničke vizije stabilne i prosperitetne demokratske budućnosti BiH", rekao je Van Rompej.

On je novinarima rekao da EU ostaje i dalje predana perspektivama članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

"EU će nastaviti da pruža podršku kroz različite resurse, ali je na narodima i političkim liderima u BiH da dalje realizuju potrebne zahtjeve", poručio je Van Rompej.

On je izrazio nadu da će BiH nastaviti sa provođenjem svih potrebnih zahtjeva, a prije svega provođenja odluke "Sejdić i Finci" u duhu kompromisa i zajedničke odgovornosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da su tokom sastanka razgovarali o problemima u BiH i o zastoju na evropskom putu.

"Ponovio sam da je BiH kompleksna država, da postoje različita gledanja na prošlost i budućnost BiH, ali da smo saglasni kada je riječ o evropskom putu, koji je jedina i realna platforma za dugoročnu stabilnost i napredak BiH", rekao je Izetbegović.

On je poručio da se mora prevazići trenutna kriza i ne treba više upadati u zamku centralizacije ili decentralizacije, već hitno postići mehanizme koordinacije i dogovora na evropskom putu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE