• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irinej u Sarajevu: Vrijeme zbližavanja

Srpski patrijarh Irinej prisustvovao je danas misnom slavlju u Katedrali Srca Isusovog u Sarajevu povodom početka Međunarodnog susreta za mir.

 Irinej u Sarajevu: Vrijeme zbližavanja  Izvor: MONDO

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej apelovao je tokom molitve za mir u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu da se sva hrišćanska braća potrude da Sarajevo ne ostane bez hrišćana.

"Imam slobodu da sa ovog svetog mjesta, prije svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći hrišćanskoj uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad", poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej zahvalio je Bogu što je omogućio zajedničku molitvu koje bi trebalo da se događaju češće u vremenu u kojem živimo, "kada su vrijednosti pomaknute na periferiju ljudskih interesa i ideologija", prenijela je Radiotelevizija Republike Srpske.

"Molim se Gospodu da nas zbliži! Mnogo je vremena prošlo od kada smo se mi hrišćani podijelili. Naš narod ima izreku i kaže: 'Podijeljena kuća je osuđena na propast.' Mnogo je vremena prošlo u podijeljenosti te to zahtijeva mnogo vremena i da se zbližimo", rekao je Irinej.

On je naglasio da hrišćani imaju isto Jevanđelje koje se čulo tokom molitve i mnoge druge istine koje su jedinstvene.

"Na tome bi trebalo da gradimo našu budućnost", istakao je patrijarh srpski, zahvalivši domaćinu kardinalu Vinku Puljiću što je upriličio misu povodom Međunarodnog susreta za mir u Sarajevu, koji organizuje zajednica Svetog Egidija.

Tokom propovijedi kardinal Puljić zahvalio je posebno za prisustvo srpskog patrijarha, koje nosi poruku mira.

Posebnu zahvalnost Puljić je izrekao zajednici Svetog Egidija što je izabrala Sarajevo kao mjesto susreta molitve za mir.

"Molitva nam je bila snaga za izdržavanje strahota rata. Sada se sve više nadvija oblak beznađa, pa nam je važno da iz ovog grada krene poruka nade i dosta pozitivne energije - da nije grijeh što smo različiti, već u toj različitosti treba da stvaramo život i suživot tolerancije i nastojimo da izgradimo bolje sutra", naglasio je Puljić.

U pratnji patrijarha bili su episkop bački Irinej i episkop zahumsko-hercegovački i primorski, administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije.

Patrijarh je potom prošetao ulicama Sarajeva svjedočeći na taj način vjekovno prisustvo pravoslavnih u ovom gradu, a ujedno i jevanđeljsku želju za izgradnjom zajedničkog života u miru i ljubavi, saopšteno je iz Mitropolije dobrobosanske.

Patrijarh je jutros služio Svijetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u prisustvu velikog broja vjernika.

Patrijarhu su sasluživali predstavnici visokih delegacija Vaseljenske, Aleksandrijske i Ruske patrijaršije, kao i episkopi Srpske pravoslavne crkve i drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika, a oni koji nisu mogli da uđu u hram liturgiju su pratili u porti na velikom video-bimu.

Među prisutnima su bili i predstavnici Katoličke crkve, koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predstavnici vlasti Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, načelnici opština Istočnog Sarajeva i drugi predstavnici političkog i javnog života.

Međunarodni susret za mir "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu" trajaće do 11. septembra.

Cilj susreta je dijalog između kultura i religija koji promoviše mir i suživot.

Ovo je godišnja manifestacija koja se organizuje od 1986, a koju je pokrenuo tadašnji papa Jovan Pavle Drugi.

Susreti se održavaju na različitim mjestima širom svijeta, a ove godine izabran je glavni grad BiH, jer se obilježava 20 godina od početka rata u toj zemlji.

Između ostalih, učestvuju premijer Italije Mario Monti, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

Među najavljenim gostima su i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Albanije Sali Beriša, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar za međunarodnu saradnju i integracije u Vladi Italije Andrea Rikardi i drugi.

Osim političkih predstavnika, u Sarajevo su doputovali i predstavnici različitih vjerskih zajednica iz mnogih zemalja svijeta.

Na marginama konferencije biće održani brojni bilateralni sastanci.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE