• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović: Uskoro sastanak zvaničnika o provođenju sporazuma

Josipović najavio u Sarajevu da će zvaničnici Hrvatske i BiH uskoro održati sastanak posvećen provođenju svih do sada postignutih sporazuma.

 Josipović: Uskoro sastanak zvaničnika o provođenju sporazuma Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je danas sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem razgovarao o problemima u privredi koje imaju i EU i Hrvatska, a evropski zvaničnik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska dobro prošla u posljednjem ocjenjivanju rejting agencija.

Josipović, koji u Sarajevu boravi u okviru Međunarodnog susreta za mir, sastao se danas i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, te nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, sa kojima je razgovarao o povratku u kontekstu jačanja mira i regionalne stabilnosti.

On je uvjeren da će uskoro biti vidljivi koraci koje su BiH i Hrvatska učinile na praktičnom rješavanju međusobnih problema, te dodao da je Hrvatska spremna da podrži aspiracije BiH i drugih susjednih zemalja ka članstvu u EU.

Josipović je ocijenio da bez mira nema sreće ni prosperiteta, ni za pojedinca, ni za narode u BiH.

Hrvatski predsjednik je rekao novinarima da je veoma važno da konačno budu utvrđene granice među bivšim jugoslovenskim republikama s ciljem, ne samo pomirenja, već i završetka procesa konsolidacije tih zemalja.

On je istakao da članstvo Hrvatske u EU ne znači "čelični zid" između Hrvatske i BiH, nego da to treba da bude podsticaj razvoju, investicijama i novim trgovinskim aranžmanima.

U Sarajevu je danas počeo Međunarodni susret za mir koji zajednica Svetog Eđidija iz Italije organizuje u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Srpskom pravoslavnom crkvom, Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom u BiH. Na skupu učestvuje i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

To je najveći međunarodni skup zajedništva koji se ove godine održava u znaku dijaloga između čelnika velikih svjetskih religija i vodećih međunarodnih ličnosti iz svijeta kulture i društva.

Skup, na kome učestvuje više od 4.000 predstavnika crkava i vjerskih zajednica iz više od 60 zemalja, trajaće do utorka, 11. septembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE