• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo:Van Rompej posjetio pravoslavnu crkvu

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej posjetio je Staru pravoslavnu crkvu u Sarajevu, Katedralu srca Isusova, sinagogu i Begovu džamiju.

 Sarajevo:Van Rompej posjetio pravoslavnu crkvu Izvor: MONDO

Van Rompej je u Crkvi svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji boravio u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa kojim je posjetio najvažnije kulturno-istorijske znamenitosti Sarajeva.

Van Rompeja i Izetbegovića je paroh sarajevski Vanja Jovanović upoznao sa istorijatom Stare paravoslavne crkve koja datira iz srednjeg vijeka i ubraja se među najstarije sakralne objekte na ovim prostorima.

Dvojica zvaničnika posjetili su i Katedralu srca Isusova, te sinagogu, gdje se Van Rompej upoznao sa istorijom Jevreja u Sarajevu nakon progona iz Španije.

Prilikom posjete Begove džamije Izetbegović je upoznao Van Rompeja sa zastavštinom sarajevskog dobrotvora Gazi Husrev-bijega.

Predsjednik Evropskog savjeta u Sarajevu će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te predsjednicima Hrvatske Ivom Josipovićem i Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Van Rompej će se obratiti i učesnicima međureligijske konferencije, koja danas počinje u Sarajevu, a kojoj prisustvuje i patrijarh srpski Irinej.

(Srna, foto: Beta/AP)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE