• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napunjeno 40.000 velikih kesa smeća

Prva akcija čišćenja "Let's Do It" u BiH završena je uspješno, a organizatori su zadovoljni odazivom volontera i ostvarenim rezultatima.

 Napunjeno 40.000 velikih kesa smeća Izvor: MONDO

Češćenje u 105 opština BiH. Prema prvim preliminarnim informacijama, u akciji je učestvovalo 36.000 volontera koji su napunili preko 40.000 velikih kesa za smeće - od 120 litara (dakle oko 5 miliona 'litara' otpada), piše "RadioSarajevo.ba".

Osim ovoga, prikupljena je i velika količina čvrstog kabastog otpada, a koliko je to u kilogramima, odnosno tonama, znaće se za nekoliko dana.

Osim divljih deponija širom BiH, očišćeni su i parkovi, ulice, izletišta i zaštićena područja, korita rijeka, a sve planirane aktivnosti završene su i prije zadatog roka, rekla je Ena Nalić, koordinatorka akcije.

Najveći odaziv zabilježila je opština Novi Grad. Potvrđeno je da tokom akcije nije zabilježen ni jedan incident, iako su ekipe policije i hitne pomoći bile u pripravnosti.

Na mjestu gdje je očišćena divlja deponija u Bugojnu, napraviće se dječiji park. U Jablanici će se na mjestu očišćene divlje deponije zasaditi drveće, a u Sarajevu su na mjestu očišćenih površina postavljeni znakovi upozorenja, rekla nam je Ena Nalić.

Zanimljivo je i da su aktivisti sa područja Tuzle iz jezera Modrac izvukli kombi koji je ležao na dnu i postepeno onečišćavao vodu.

Akciji "Let's Do It" prisustvovale su aktivistkinje iz Estonije, zemlje u kojoj je rođen ovaj globalni ekološki pokret.

Kako je najavljeno iz štaba "Let's Do It" za BiH - naredna akcija planira se na proljeće 2013.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE