• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasni kablovi na tržištu BiH!

Tržišne inspekcije u BiH povukle su sa tržišta 500 produžnih kablova koji predstavljaju ozbiljan rizik od požara, ali i strujnog udara!

 Opasni kablovi na tržištu BiH! Izvor: MONDO

Akciju su zajedničkim snagama sproveli Agencija za nadzor nad tržištem BiH, te entitetske i brčanska inspekcija, a tokom kojeg se došlo do poražavajućih saznanja, pišu "Nezavisne novine".

"Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu 61 različitog modela produžnih kablova, a za 10 modela su uzeti uzorci za laboratorijsko ispitivanje. Od ovih 10 uzoraka laboratorijskom analizom je utvrđeno da osam uzoraka (80 odsto) ne zadovoljava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da predstavljaju ozbiljan rizik od požara i strujnog udara", saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem.

Potom su inspektori iz RS, FBiH i Brčko distrikta na temelju rezultata ove analize naredili da se sa tržišta povuku produžni kablovi koji predstavljaju rizik po potrošače. Povučeno je više od 500 proizvoda.

Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor, potvrdila je da su u sklopu ove akcije u RS izvršene četiri kontrole bezbjednosti kablova, te je ustanovljeno da je jedan bio ispravan, a tri nisu bila za upotrebu.

Stručnjaci pojašnjavaju da, kada se za neki proizvod ustanovi da predstavlja rizik od strujnog udara, to znači i da je on potencijalno opasan po život.

"Ovaj monitoring zapravo trebalo bi da predstavlja upozorenje za potrošače da kupuju provjerenu robu, kojoj je poznato porijeklo", naglašava Zlatan Klokić, inženjer elektrotehnike.

Rezultatima ovog monitoringa nije iznenađen Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, koji podvlači da se ovakvi kablovi nisu ni smjeli naći u prodaji.

"Ma, praktično je nepoznato sa kojeg tržišta ulazi takva roba. Boga pitajte kako to dolazi kod nas. Po nekakvoj logici nisu se smjeli ni naći kod nas na tržištu. Prilikom puštanja u promet nije se vodilo računa odgovara li kvalitetu. Poruka je da se mora vršiti monitoring prilikom uvoza jer kad se roba nađe na policama prodajnih objekata - kasno je", kritikuje Lakota.

Nadležni, s druge strane, tvrde da s kontrolom ovakvih proizvoda neće stati.

"Agencija i inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH planiraju nove zajedničke projekte nadzora neprehrambenih proizvoda kako bi se osigurala visoka razina zaštite zdravlja i sigurnosti potrošača", obećavaju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE